Follower Bertuah


Hey Peeps!
Entri Kali ni about follower yang bertuah...dia menjadi follower blog dila yang ke-300..
Follower yang bertuah dila maksudkan tu adalah Akak Fizza..sejak dari tadi lagi dila 
menantikan sapa lah agak-agaknya akan jadi follower dila yang ke-300 (masa tu follower
dila dah ada 299) Oh yeah! akhirnya akak fizza yang follow blog dila...

Oke! disebabkan akak dah jadi follower blog dila yang ke-300..dila ada hadiah untuk akak...
ni dia hadiahnya...
Harap akak sudi terima hadiah saya yang tak seberapa ni...hanya header yang dapat saya bagi...
sori header tak berapa nak cantek sangat sebab dila baru jew buat tadi..bile tgop nama akak yang 
jadi follower ke-300 dila terus buat header ni...
btw akak...dila dah blogwalking balik blog akak...and follow...blog akak cukup simple but it nice...
sedap mata memandang..tak serabut mcm sesetengah blog termasuk lah blog saya >,<
apa-apa pun akak..sy suka sangat dengar lagu kat blog akak..bunyi cam sweet jew...
lain kali pasti saya akan singgah lagi di blog akak sambil baca entri akak dan dgr lagu sweet tu...

Para blogger yang lain pun..try lah blogwalking blog akak fizza...lagu dia sweet sangat..hehehe...



Tengs For Read

Cute Button Back To Top

Hey Peeps!...
Hari ni dila nak bagi kat freebies cute button back to top..
Oke! like usual...freebies ni takde kat mana-mana blog yew....
Oke! nah korang amek lah..tukarkan dgn yang lama...
Sume button dah di transparent

Cute Mushroom :





Cute Mashimaro :


Ballon Love :

Nota Kaki :

Kalau korang nak...sila komen di comment box di bawah yew...komen anda sangat-sangat
dihargai.....Oke! icon-icon ni bukan saja dapat dijadikan button back to top...selain
dari ni pun boley yew...













   




Tengs For Read

Miss Qerieyal 1st Giveaway : I Love My Blog"

Click Banner To Join

Hari ni dila nak join giveaway..oke!
dila dah ikut kesemua syarat-syarat yang telah ditetapkan...

Facebook : Diey La

Saya Sayang Blog Saya Kerana tarikh blog ini ditubuhkan iaitu 5/10/2011 pada tarikh dimana
Shahrul Hafiz melamar saya untuk menjadi kekasihnya...dan ini adalah bukti entri pertama pada
tarikh yang sama "Love This Entry"

actually banyak lagi sebab...tapi disebabkan syarat-syaratnya hanya meminta tidak lebih dari 30 words..
jadi itulah salah satu moment yang menyebabkan dila sayang mati kat blog ni...
Oke! kalu korang nak turut join..klik pada banner oke!...tengok syaratnya kat situ..

Tag :


Tengs For Read

Kek Yang Unik

Hey Peeps!
hari ni dila nak update pasal kek-kek yang unik
Let's Check It Out
Oke! pasti ada pengguna blackberry kan kat sini...Why not u just make cake like blackberyy...

Yah! I know what in your mind..first time dila tengok picture ni pun...macam tak caya je ini adalah kek..
but it really-really true cake..dila pun pelik gak macam mana lah nak potong kek ni??

Kek Lappy..So sape yang suka sangat berblogging tu leh lah try wat kek shape macam ni pulak
interesting...

This thing..benda yang diidamkan oleh setiap orang tidak kira lah boy or girl...Sanggup kew korang
nak makan kek sebegini rupa??

Actually..banyak lagi kek yang unik..tapi ini sahaja santapan untuk korang...korang nak jugak kew..
dah meleleh air liur tu..amek lah...dila bagi free without charge..HAHAHA..(gelak besar)

Oke! apa-apa pun..dila nak buat sedikit conclusion kat sini...
"My Opinion"
Selalunye kek yang rupa cantik atau unik ni adalah kek yang paling tak sedap tapi
mahal cekik darah...Kek yang just simple design lagi "Sodapp" dan murah lagi berbaloi...
bak kata orang putih..."don't judge book by the cover"
dila dah tau korang-korang sume ni teror BI..so mesti dah fahamkan apa maksudnyer..

Apa-Apa pun...pendapat-pendapat setiap orang-orang lain-lainkan...
So make your own opinion...






Tengs For Read

1st Giveaway by Athirah Hayati


* Dila dah follow sume blog sponsor dan kedua-dua blog Atirah
* Dila dah follow twitter athirah

* Dila dah LIKE Fanpage Athirah dan Sponsor
tag :

Klik banner untuk join...

Tengs For Read

Dapat Doodle From Bro Apit

Hey Peeps!

Hari ni dila hepi tak terkata lah..
dah lah tadi dila dikejutkan sebagai pemenang editting gambar menarik..
and now dila dapat doodle free dari bro apit..sebab dila dapat menjadi
peserta yang ke "79" dalam segmen saya suka doodle by apit..

Dalam segmen ni bro apit hanya memilih 80 peserta bertuah jew yang akan
dapat doodle..dan dila sipi-sipi dah..alhamdulillah terkena gak nama dila..
btw this doodle "original" from bro apit

hari itu dila request warna pink and pakai nama dieyla...
tgop apa yang bro apit buat...cukup prefect...bile dila tgop
memang terkesima lah...
pape pun..thnx sgt kart bro apit...sebab buatkan doodle ni..
laen kali buat lah lagi segmen ni...dila nak kumpul doodle byk2 lah..
sebab dila belum pro lagi dalam bab-bab lukis doodle ni...

Oke! dila belum fikir lagi nak wat apew nga doodle ni...
sebab dila ingatkan dila dah terlewat untuk join segmen..
tak sangka lak ley menangkan..
mybe digunakan untuk header dila kot...
oke jugak kan...hehehe..
simpan jew lah dulu...


Tengs For Read

Dila Menang Contest Editting Gambar Yang Menarik


Hey Peeps!...
tgop picture dengan muka dila diatas(baru snap jew and without editting)
muka tersebut adalah muka terkejut..
bile tertgop comment box ENTRI NI kat blog dila..
cuba scroll comment box...apa yang tertulis..
"anda menang"

Ya Allah seriusly dila betul-betul kaget...picture yang dila pertandingkan berjaya
menarik hati juri-juri tanpa pengelike yew...

Dila berjaya membawa balik hadiah...
edit blogskin...cheeewwah!...
tapi hadiah ni bukan untuk dila...
sebab dila dah puas ati dengan design blog dila sendiri..
so dila serahkan present ni untuk kakak dila...
mybe blog dia belum lagi memuaskan hati dia..
so dila nak bagi hadiah ni kat dia..

Apa-apa pun dila bersyukur sangat..Alhamdulillah
harap-harap contest yang lain pun dila dapat menang
AMIN....

Btw...kalu korang nak tau senarai nama pemenang...
tekan picture dila kat atas yew..daaa...




Tengs For Read

Segmen :Saya Suka Doodle

tekan picture untuk join



nama : Dieyla
Warna feveret : Pink ler...tak kira lah apa-apa code..
asalkan pink...

dengan ini dila mengistiharkan tag kepada...

Comel             Cute 





Tengs For Read

Cara Nak Bersih Kan Rangkaian Internet Dari Dimasuki Virus

Hey Peeps!

Sambungan TUTO ni...

Oke lepas korang gunakan internet...mesti ada virus yang melekat kat network..
so ada caranyer untuk bersihkan sume tu...
mai dila ajarkan demi "kesihatan" dan "keselamatan" sistem  lappy or computer korang...

* Open Ad-Aware 9.6.0

* Bila dah open...menu kat atas sekali tu..korang tekan "Extra" ( yang ada simbol macam tambah)


* Then bila dah tekan extra..click button seperti di gambar di atas..

* dah ciap click seperti di atas..




* and DONE!

lappy korang dah selamat dari dimasuki virus...tuto ini wajib dilakukan selepas
korang dah ciap searched mana-mana web..



Tengs For Read

Cara Nak Scan Virus Di Rangkaian Internet

Hey Peeps!

Pernah tak terjadi pada "lappy" atau "computer" korang...masa sedang syok duk maen..tetibe mampus??
hah...itu menunjukkan "lappy" atau "computer" korang tu ada virus bersarang....kalu dah jadi  camtu...
lebih baek korang cepat-cepat pi format balik sistem tu sebelum banyak lagi virus bersarang....
oke! dila bukan nak ajar korang camne nak format lappy..tapi dila nak ajar korang camne nak mengelakkan
atau mencegah virus dari rangkaian internet masuk ke lappy korang tanpa pengetahuan korang...
dila nak ajar korang pakai sotware Ad-Aware..AD-AWARE NI BUKAN ANTI-VIRUS TAPIANTI SPYWARE...iaitu untuk MENGHAPUSKAN VIRUS YANG ORANG HANTAR THROUGH INTERNET...ANTI-VIRUS UNTUK HAPUSKAN VIRUS YANG TELAH ORANG LAIN BAGIKAT LAPPY KORANG THROUGH SUCH AS PENDRIVE OR THUMBDRIVE

Korang jangan amek mudah pasal ni tau..sebab virus dari internet cukup berbisa..virus-virus ni dapat
melambatkan lagi rangkaian internet korang dan sistem di lappy korang...virus ni dapat masuk ketika kita
meggunakan internet..tak kira lah maen facebook ke,blog,tumblr,twitter atau mana-mana sahaja laman-
laman sesawang...virus tetap melekat disitu....ketika korang syok duk maen tu lah..dia akan menyelinap
masuk secara senyap-senyap tanpa korang tau..bile virus dah banyak bersarang  dan makan sume 
sistem dalam lappy korang..lappy korang akan mendapat pelbagai masalah...

Oke! dila tak nak story banyak pasal ni..tapi dila akan buat satu entri mengenai virus-virus di internet ni..
orait sekarang dila nak teruskan tuto cara nak hapuskan virus di rangkaian internet...

First sekali korang kenalah open web ni 

* Bile dah ciap download..install kan software tadi di lappy korang...
lepas dah install akan keluar satu kotak camni...
tekan picture untuk dapat gambaran besar...
lepas unclick..tekan finish

* sekarang korang bukak balik software yang korang dah ciap install..
bile dah open..click ni

* bile dah click akan jadi camni..

* Then buat cam dalam rajah ni 


Lepas dah pilih..tekan scan now..dan jadi camni...
yang kat atas ni..dila pilih smart scan..

* bile dah ciap scan akan jadi camni

DONE!
oke tapi bukan itu sahaja fungsi Ad-Aware...
ikuti pulak TUTORIAL ni..














Tengs For Read

2,3 Kali Tukar Header Di Blog Dila

Hey Peeps!

Sapew yang perasan header blog dila selalu tukar-tukar sepanjang minggu ni...
sapew yang dapat jawab dapat special gift dari dila...
hehehe..

kalu korang visit blog dila sepanjang minggu ni...
sure korang akan perasan blog dila selalu tukar header tak sapai seminggu pun..
kih..kih...sejak-sejak dah pandai wat header sendiri and download banyak yang pelik...
jari-jemari dila nak tidak lepas-lepas dari menekan keypad lappy ni..asyik gatai nak wat header 
jew...

Asalnyer header dila camni jew...

takde doodle tapi just letak picture dila jew...
then inform kat header tu apaew yang ada dalam blog dila ni...
blog budak pink tu menunjukkan dila ni minat pink sesangat.. >,<

Header hari "jumaat" minggu lepas :

ini header simple dila create....
budsbunny tu menunjukkan yang dila ni minat sgt kat
budsbunny...gigi dia cute...budbunny yang couple
menunjukkan dila ni bukan "single"
pink tetap di selit kat tulisan tu...

Header hari "ahad" minggu ni :

tetap menggunakan doodle yang sama..
just change font..sebab ni font yang dila baru download...

Header hari "rabu" minggu ni :

Header yang paling simple dila pernah create..
just guna tulisan yang diselit-selitkan dengan bunga...
napak girly kan dengan design this font with
pink colour...but I really LIKE it...it
look simple but nice...the font also look "unik"

Header hari "khamis" minggu ni..(last)

tadi masa dila blogwalking kat satu blog ni...
dila mendapat ilham atau idea bile jew tengok header kat blog dia..
dila lupa lah plak blog ape...hehehe...
tapi header lebih kebaboom daripada dila buat ni...
dan yang paling penting tak sama oke!
walaupun idea datang dari header dia...
btw...header ni dila turut selitkan pink colour..
font C dalam bulatan tu membawa maksud copy..
dan cat dalam bulatan yang kena pangkah tu membawa
maksud...no cat..so bila digabungkan menjadi
"no copycat"

eh! tapi jangan pulak lepas dila letak header ni korang takut nak amek freebies 
yang dila sediakan di ruangan tutorial tu..korang still ley amek oke!
yang tu dila bagi free-free jew sume...

So kalu korang tercari-cari any freebies...intai-intai dulu disini..
mana tau ada yang berkenan...Click!
bak kata blogger skunk.."sharing is caring"

Hehehe..oke! 
itu saja..daaa....











Tengs For Read

Header Ladybird By Dieyla

Hey Peeps!

Dila baru jew lepas perah otak menjawab soalan addmath..fuh! payoh benor jadi budax 
sains...dila jugak tengah risau memikirkan contest dila yang tidak ramai penyertaan..
ini kali pertama dila wat..memang takde pengalaman langsung lah...kalu korang ada niat
nak join..CLICK!

Oke! untuk membebaskan otak dari memikirkan perkara yang buat dila pening..so, dila buatkan 
header ladybird..


http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/Headerred.png 

http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/headerpuple.png 

http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/Headerblue.png 


http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/HeaderPinky.png 

http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/Headeroren.png 


 okey! itu sahaja colour yang dila buat..
korang nak amek lah..
kalau korang nak warna lain....boleh request kat comment box
nak warna apew..dila bagi free jew.. >,<




Tengs For Read

Kenapa Blog Kita Jadi Berat

Hey Peep!

Kali ni dila bukannyer nak buat tutorial atau nak story kisah dila...
but..this time dila amek masa korang sedikit untuk membebel 
"macam mana blog kite ley jadi berat atau lambat loading"

ok,setiap kali dila maen exchange link di facebook..adalah sesetengah blog ni..
memang lambat betul loading....ini membuatkan dila jadi malas jew nak follow u all  =..=
tapi dila sabarkan jugak hati dila ni..tunggu sapai habis sume loading(kadang-kadang tak tunggu gak)
and dila follow lah..sebab kecian plak kat si dia yang follow dila..

Ok,actually korang tau tak pasai apa blog korangtu ley jadi berat..jawab..jawab..
ha..tak tau kan..mai sini dila bagi tau satu-persatu...

-terletaknyer doodles di sebelah kanan atau kiri blog yang tertulis...
"selamat datang..follow lah blog saya" dan doodles ni terdapat dalam pelbagai versi...
korang..daripada korang letak doodles tu baik korang buat note bergerak cam blog dila..
just simple and ringan jew perkakas tu daripada doodles camtu...
-letak jam dan kelendar di sidebar blog...para blogger sekalian..saya tau l
ah masa itu adalah emas...tapi kat lappy korang pun ada jam dan kelendar kan...kat lappy org
laen pun ada jam lengkap dengan kelendar lagi...so apew gunanyer korang letak
perkakas tu kalu kat lappy pun ada..laen lah kalu kat lappy korang takde...
-Picture yang terlalu byk di sidebar..dila pernah jupew dia letak sume picture
 adik-beradik dia kat sidebar..siap dengan buat essay lagi kat bawah setiap  picture adik-beradik dia..
Guys! kalu 18 adik-beradik korang...18 picture gak kew yang korang nak upload kat sidebar...
tak termasuk lagi dengan parents dia lah,kawan-kawan yang beribu-ribulah(orang femes camnilah)
dengan bofie-bofie nak sumbax..pastu nak letak picture sendiri lah..wuish! banyaknyer..
baik korang buat satu pages untuk picture sume ni...selesai masalah...Fullstop!

itu baru salah satu daripada puncanyer..actually banyak lagi...tapi yang pasti moral of the story is..
kurangkan gadget di dalam blog...nanti bile terlalu berat blog korang..takde orang nak follow..
tak ramai plak follower...

One more thing...tolong masukkan button "follow" kat blog korang..baru lah leboh senang orang
nak follow...so korang kena lah take time untuk edit blog ni..cuba edit biar ringan blog korang ok...
blog yang ringan adalah bawah 200KB..so gandakan usaha korang..biar blog korang bawah 200KB

Korang ley check berat blog DISINI

First bukak dulu timbang blog...
Untuk Lebih Jelas Click Pada Picture Untuk Besar 

Secondly korang copy Link Blog korang

Untuk Lebih Jelas Click Pada Picture Untuk Besar

Then koran paste kan kat timbang blog tadi dan click! check

Untuk Lebih Jelas Click Pada Picture Untuk Besar 
Lastly korang akan dapat hasilnyer

Untuk Lebih Jelas Click Pada Picture Untuk Besar 
Tengok blog dila hanya 78.05KB..maknenyer ringankan..kan..kan..
so, selamat menimbang blog ><

Tengs For Read

Moving Nativigation Like Me(Tab)

hey peeps!

Hari ni dila nak ajar korang buat nativigation yang gerak-gerak...


Ini picture jew sebab tu tak gerak...so kalau korang nak tengok yang gerak...
sila hala kan cursor korang ke arah bawah tajuk "My Navitigation...Click!"
Gerak kan...ok,jom ikuti tutorial cam ne nak wat jadi camtu..

1. Design > Dashboard >Add A Gadget > HTML/JAVASCRIPT
2Copy code ni ----->

<style type="text/css">
h5 {
font-family: trebuchet-ms, arial, tahoma;
font-size: 13px;
padding: 0 0 1em;
font-weight:bold;
color: FONT COLOUR;
}
.msg_list {
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
}
.msg_head {
padding: 5px 10px;
cursor: pointer;
position: relative;
background-color: BACKGROUND COLOUR;
margin:1px;
border:35px;
}
.msg_body {
padding: 5px 10px 15px;
background-color:#FFFFFF;
}
</style>
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/tabmenuaccordion.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function()
{
//hide the all of the element with class msg_body
$(".msg_body").hide();
//slides the element with class "msg_body" when paragraph with class "msg_head" is clicked
$("#firstpane h5.msg_head").click(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideToggle(700).siblings("div.msg_body").slideUp("slowest");
});
//slides the element with class "msg_body" when mouse is over the paragraph
$("#secondpane h5.msg_head").mouseover(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideDown("slowest").siblings("div.msg_body").slideUp("slowest");
});
});
</script>
<div class="msg_list" id="secondpane">
<h5 class="msg_head">TITLE</h5>
<div class="msg_body">
<a href="URL LINK">AYAT POWER KORANG</a>
</div>
<h5 class="msg_head">TITLE</h5>
<div class="msg_body">
<a href="URL LINK">AYAT POWER KORANG</a>
</div>
<h5 class="msg_head">TITLE</h5>
<div class="msg_body">
<a href="URL LINK">AYAT POWER KORANG</a>
</div>
<h5 class="msg_head">TITLE</h5>
<div class="msg_body">
<a href="URL LINK">AYAT POWER KORANG</a>
</div>
</div>
3.Pastekan di HTML/JAVASCRIPT
4.Save!

If korang still tak cukup lagi tab yang dila berikan tu...korang just tambah code ni..

<h5 class="msg_head">TITLE</h5>
<div class="msg_body">
<a href="URL LINK">AYAT POWER KORANG</a></div>

sebelum
</div>
</div>

ok skunk camne korang nak selesaikan yang text colour-colour tu...

Hijau : Masukkan colour "font" and "background"...CARI KAT SINIBiru   : Masukkan title link korang...example "Home,About Me,Entries,Tutorial"Pink   : Copy URL link yang korang nak masukkan..dan pastekan kat colour pinkPurple : Tulis ayat power korang....example selepas di preview :
Bawah title home terulis "Ibu Segala Blog Saya"
So disini menunjukkan "Ibu Segala Blog Saya" adalah "Ayat Power Korang"
Ada Paham?? orait..kalu korang dah jadi tutorial ni Sila Komen...

        

Tengs For Read

Doodle Mushbow Assalamualaikum

Hey Peeps!

Hari ni dila nak share nga peeps doodle Mushbow Assalamualaikum create by dila...
ni dia sume doodle nyer..sempat buat tiga jew... >,<

http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/greetingtext1.png 
 http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/greetingtext2.png
 http://i1186.photobucket.com/albums/z369/dieyla7/greetingtext3.png

ok, itu sahaja..freebies kali ini... (^_^)
Tengs For Read