Dapur Berasap !

amboi2 misz...skunk dh rajin plak wat dapur berasap..hak3..mesti lah..kan nak jadi bini orang kena lah pandai masak..hak3....misz gurau jew..misz sebenarnyer belajar masak ni sbb misz rasa tertarik nak lakukan sendiri tanpa bantuan chef yang terkenal di rumah misz iaitu NORZIHAN yang merupakan mama misz sendiri..wah! misz dan banyak berubah lah cuti sekolah ni....

actually,jiwa nak memasak boleh datang dalam jiwa misz ni sbb misz tgop skunk dah senang nak belajar...salah satu nyer misz guna kaedah IT iaitu internet..dengan bantuan google..senang jew kan...dengan adanya google kita dapat search pelbagai jenis resepi yang kita nak tau....tak tau nak cari cmne??senang jew...

first korang cari dulu laman web google
http://www.google.com.my/

then korang pi kat web dan taipkan apa jua resepi yang korang nak tau..
contohnyer : Resepi Mee Bandung...
bile dah ciap search..korang pilih lah blog mana yang korang nak buka...
pandai2 lah korang cari resepi mana yang paling mudah yew.....

ok,berbalik pada kisah misz balik....hari ni buat kali pertama nyer misz masak nasi ayam special bersama dengan kak long....wah memang bersungguh kite owg lakukan...dengan bantuan google,tanda masalah tentang x tau resepi timbul....

bile dan ciap terhidang..apalagi kiteowg bedal jew lah makan..kebetulan plak..pada ari tu abah misz balik awl gak...jadi sempat lah dia menikmati masakan dengan penuh penghayatan...cehwah! hak3...huhu..bile misz rasa  nasi ayam tadi..mmg best lah..dh nak hampir sama dengan masakan mama...hehehe..

tekan link blog di bawah ini kalu nak tau resepi nasi ayam cmne...
http://manjaixora.blogspot.com/2009/09/resepi-nasi-ayam.html

Selamat mencuba!
MISZ APPLE

Tengs For Read

Resepi Macaroons Comel

Kalu dulu terkenal dengan makanan yang dinamakan cupcake...alah..kek yang comel yang duk dalam cawan tu...tapi skunk cepat jew zaman pemakanan berubah..tup3..kuar plak makanan nama macaroons...makanan ape pun misz x tau..korang tgop sendiri lah kat pic bawah tu....

ok sebelum blog tgop resepi ni...awal2 lg misz ingat kan yang resepi macaroons comel ni bukan dari misz ok...misz sendiri tak pernah lagi cuba buat macaroons ni..jangan kan nak wat...makan pun belum lagi....tgop depan2 pun tak pernah lagi....

ok lah resepi ni misz mitak sendiri dengan MARTHA STEWART (perasan) ...hak3...kenal tak?? x kenal?? napak sangat yang blog ni x pernah tgop program dia ntv7...ok lah kat bawah ni resipi nyer...kalu blog nak try..boleh lah...


bile kali pertama misz tgop pic macaroons ni...misz
terbayangkan citer spongebob squarepants episod
kraby patty yang berwarna-warni yang dijual
oleh spongebob




Ingredients

  • 1 1/4 cups confectioners' sugar
  • 1 1/2 cups (4 ounces) sliced almonds, finely ground, or almond flour
  • All-purpose flour, for dipping
  • 3 large egg whites
  • Pinch of salt
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 teaspoon pure vanilla
  • 1/2 recipe Swiss Meringue Buttercream


Directions

  1. Preheat oven to 300 degrees. Sift confectioners' sugar into a bowl. Whisk in almonds; set aside. Line 2 baking sheets with parchment paper or nonstick baking mats (such as Silpats), and mark circles using a 1 1/2-inch cutter dipped in flour.
  2. Put egg whites in the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment. Beat on medium speed until foamy, then beat in salt. Beat in granulated sugar, 1 teaspoon at a time, until medium-soft peaks form. Transfer mixture to a large bowl.
  3. Using a rubber spatula, fold half the almond mixture into the egg white mixture until just incorporated. Fold in vanilla and remaining almond mixture until just incorporated. Firmly tap bottom of bowl on counter to eliminate air pockets.
  4. Transfer mixture to a pastry bag fitted with a 1/2-inch plain tip (such as Ateco #806). Pipe mixture into marked circles on prepared baking sheets. Bake, rotating sheets halfway through, until macaroons are slightly firm and can be gently lifted off parchment (bottoms will be dry), 20 to 25 minutes. Let cool on sheets 5 minutes. Transfer macaroons on parchment to a wire rack; let cool completely.
  5. Spread 2 teaspoons buttercream on flat sides of half the macaroons, then sandwich with remaining halves, keeping flat sides together. Refrigerate until firm, about 20 minutes, before serving.


sori bahasa nyer kot owe puteh..pehe2 jew lah  deh..misz copy paste jew ni dari blog MARTHA STEWART....jari misz ni rasa malas nak menari atas keyboard laptop misz ni...so kalu blog tak pehe...rajin2 kan lah diri untuk google perkataan yang tak paham...terima kasih...k,lah misz nak pi try wat macaroons guna resepi ni lah jap...kalu tak jadi..terus kan usaha tau..caiyok ! caiyok !

tapi..kalu tak jadi gak..jgn salahkan misz atau MARTHA STEWART...mungkin tangan korang bukan dilahirkan untuk membuat macaroons kot....tapi yang penting usaha dulu..
Tengs For Read

Entri - - - - - > mesej sedih..

Kali ni misz apple mengeposkan entri sedih...bagi misz..entri ini sesangat lah sedih...ini ada kaitan dengan hubungan misz dan babyboy misz(my boyfrenz)...blog ingat lagi tak entri yang misz post dulu berkaitan dengan citer yang babyboy maen kayu dua nga misz?? ingat kan??

ok lah..sebenarnyer agenda misz malam ini adalah untuk membahaskan berkaitan dengan perkara tu..oppss...tggu jap..blog jangan lah tak nak dengar plak entri ni...dengar dulu yew..pastu baru komen...sebenarnyer cmni..malam ni misz berkesempatan menebual seorang perempuan yang juga turut menjadi orang ketiga dalam hubungan kami..perempuan ni lah yang selama ni babyboy bercinta..ok skunk kite ikuti temubual selanjutnyer diantara misz dan perempuan ni...misz gelarkan perempuan ni dengan panggilan CIK N kerana nama dia mula dengan huruf N...

CIK N : so how bout u n afiz??


MISZ :
  • ok lah
  • tapi sy jdi hilang kepercayaan kat dia

    CIK N :
    • bnyk ag org lain..
    • sy x nak dye suka wt mulut pasal org jer...

      MISZ : 
      sy tau byk lg owe kat luar sana...
      tp sy dah syg dia
      ssh nak kikis dh perasaan ni...
      kalu lepas ni dia tetap x paham perasaan sy nim..
      sy akan tinggal kan dia

CIK N : 
  • make surewt kptusan tol2..
  • jgn smpai mkan dri okk..
  • akk x ley kta p...
  • lau akk ad kt tmpat awk pn akk akn wt cm2..

    MISZ : ok lah..
    sy try fikir secara rasional..
    kalu lah dia tu jenis yang faham perasaan sy kat dia skunk kan..bagus...

CIK N : 
  • knpa n prangai dye??
  • honest akk ckap dye suka menipu org..
  • akk x ska ckap blakang2..
  • akk ckap trus trang..
  • dye suka tipu org

    MISZ : 
    • urm
    • mmg dia tipu pun
    • dia ckp dia x pernah jupe akak

      CIK N : 
      • bdoh pnya jantan...
      • tipu org hidup2...

        CIK N: 
        • 2 yg adk bg dye hadiahkn...???
        • akk ase serba salah sbb dye bg akk hadiah..

          MISZ:
          akak pulangkan kat dia balik kew??

          CIK N : 
          • x lg..
          • akk xsempat nk jmpa dye...
          • coz akk balik ganu..

            MISZ : 
            • akak x yah bagi balik lah
            • owh
            • akak x yah pulangkan balik
            • simpan kat akak jew
            • adik sendiri nak g umah dia
            • nak tgop dia ckp benar x
            • ari 2 dia cakap hadiah tu ada kat umah dia
            • adik nak g tgop sendiri
            • kalu dia tipu adik lagi
            • adik x kan maafkan dia
            • dh mungkin adik akan putuskan hubungan ni
            • kalu dia rasa dia nak maen2 kan adik
            • dia dh berhasil
            • adik cukup kecewe nga dia
              ati adik merintih kak
              syg sgt dia
              nape lah dia wt cmni??

              TUT...TUT...SIARAN INI TIDAK DAPAT DISIARKAN ATAS DASAR HORMAT PADA MARUAH DAN PERASAAN BABYBOY DAN MISZ......

              MISZ : x ramai yg tau...
              dh lama adik simpan rahsia ni..
              adik cuba faham dia..
            • adik x pernah salahkan dia
              hidup dia yang paksa dia jd cm2
              adik cuba ubah dia
              ternyata dia gagal...

CIK N : 
  • akk pn xtau nk ckp cmne adk..
  • parents adk tau x pasl dye..

    MISZ : 
    x kak..
    x de sape pun tau keadaan dia cm2 

CIK N : apiz cter kt akk...
dye kter yg kuarga adk x ley tme dye...
2 j la..

MISZ : sapai ati dia

CIK N : akk tgk fb dye la..
hbgan adk n dye pas2 akk tnya la couple n dila k...
dye ckap dye x couple da..
coz mak ayah adk x bagi adk kwan dye...
mak ayah adk x suka dye..

MISZ : dh lah kak
adik x nak dengar lagi semua
ni..kalu betul lah dia cakap semua ni
adik mmg kecewa kak
adik dh x ley nak kawal lagi air mata adik
adik x ley nak kawal lagi perasaan adik
k,lah kak
tq sbb inform semua ni

Hurm blog rase babyboy ni ley caye tak??atau semua ni hanya helah perempuan ni...
satu ari nanti misz akan bongkar kan segalan-galanyer...misz dah tak sanggup lagi dalam dilema cmni.....skunk misz akan cuba bersabar dulu..insyallah..
ya allah..masih ada lagi kew lelaki yang jujur dalam dunia ni???


MISZ APPLE

Tengs For Read

Hepi Bfday Misz !

wah....ari ni hari jadi misz yang ke-15 lah...dah tua misz napak nyer..dh umo 15 tahun..hah! misz ko dh tua skunk..jadi cuba lah bwk2 sedar diri sikit..ubah sikap pemalas ko tu..solat pun kena cukup(WAJIB)...dan cuba2 lah byk2 kan ibadat kepada ALLAH..ni asyik duk gewe jew...

itulah pasal..disbbkan misz sedar diri..misz cuba untuk ubah sikap misz...misz nak jadi budak yang lebih baek..kalu boleh nak try belajar benda2 yang patut perempuan tau..contohnyer memasak dan menjahit...misz sbenarnyer nak try belajar jahit manik nga kawan misz iaitu cik domo...tapi tak jadi2 gak g belajar...nnti bile dh pandai boleh lah misz amek tempahan jahit manik..wah..masuk duit gitu..

actually..sempena hari jadi misz ni..dengan besar hatinyer..pihak maxis telah menghadiahkan misz...tiket bergayut kat tepon secara free kepada mana2 saje no maxis..tidak kira dimana jua berada..hak3...jangan salah paham..bukan bergayut cam monyet tu tapi misz leh kol sapew2 jew yang misz suka...tapi misz awal2 lagi dh niat nak kol gewe misz iaitu papa..hehehe

Tak sangka rancangan atau niat misz berjaya..papa sanggup pi cari charge yang baru untuk gantikan charge yang lama yang telah dihilangkan sendiri oleh papa..cehhwaahh...cam ahli magik lak papa..wat benda hilang2..hak3..da...jgn nak ngarut lagi cakap..misz hepi sgt mlm ni...dapat gak misz borak lama2 nga papa..kalu blog nak tau ini lah kali pertama misz dapat panggilan free sbb misz kan baru boleh guna fon...akhir tahun lepas...so tambah lah hepi misz apabila papa jadi orang yang pertama misz kol..

Bukan tu jew...papa gak menjadi orang yang pertama ucapkan selamat hari jadi kat misz...wah..terharunyer..hepi giler...lena betul misz tido...misz rindu sgt kat dia..misz sayang sgt kat dia...misz dah janji pada diri misz yang misz takkan curang pada dia..alhamdulillah..sapai skunk misz masih boleh pegang pada janji tu..ini semua kerana misz sayang sgt kat dia...dia ibarat segala2 bagi misz.....Mungkin ada yg ckp misz hanya omong kosong..tapi ini jujur dan ikhlas dari hati misz sendiri...misz sayang sgt kat dia..

Yang penting...hari jadi pada tahun ini sangat bermakna buat misz...dan misz takkan lupa sapau bile2 pun walaupun misz lupa ingatan sekalipun..ini kerana papa ada dalam diri misz...love u sayang..

MISZ APPLE

Tengs For Read

Luahan Hati Misz (CINTA)

Misz Love Babyboy....

dia..budax kat atas tu nama papa....misz syg giler2 kat dia..byk2 lelaki yang pernah menjadi gewe misz(3 jah owe jah baru) tapi papa lah yang misz paling cayang..tapi sejak akhir-akhir ni...dia selalu wat hal..perangai dia kembali balik...dia mulai bergewe nga tine laen...mmg dia mengaku..papa ngaku yang dia gewe maen2 nga seorang perempuan yang juga menjadi gewe abg papa...tidak kah giler sume ni??? aku pelik..apa sebenar yang ada dalam fikiran mereka sehingga sanggup lakukan semua ni...papa cakap dia sayang giler kat misz..dia cakap dia x nak kehilangan misz...entah lah..misz skunk dh jadi berbelah bahagi..mungkin misz percaya kata dia..mungkin juga misz tak caya kata dia....

misz x tau ape motif dia  lakukan semua ni...mungkin misz ada kekurangan...mungkin jugak perempuan tu ada kelebihan yang tak de pada misz...misz tau diri misz tak sempurna..kata orang...takde mana-mana manusia pun yang sempurna atas muka bumi ni...

walaupun papa wat misz camtu..misz masih lagi trima dia...misz x tau nape misz still dengan dia...padahal misz leh dapat lelaki yang lebih baek pada dia..tapi misz tetap x nak wat cm2...sbb ati misz cakap yang misz sayang dia...dan tak nak tinggalkan dia langsung.....sehari x berhubung ibarat seminggu x berhubung...

Skunk misz x ley lagi msg nga dia..sbb tepon dia x de bateri..then...charge fon dia plak hilang..papa mmg cmtu cepat lupa...tapi x pe...misz tetap sabar menunggu..yang penting misz tau dia tak tinggal misz..tapi misz dh cakap kat dia..kalau selagi lagi dia wat hal..misz akan tinggalkan dia..dah papa dh janji takkan wt cm2 lagi..ok...misz pegang janji dia...ok,blog..esok bfday misz...misz harap sangat dia dapat bukak tepon dia sbb misz nak bergayut nga dia esok..ye lah dapat panggilan percuma kan..ok lah..setakat tu jew  misz nak luahkan perasaan yang dalam terpedam dalam diri misz ni(tak sampai sebulan lagi).......tq blog..sebab sudi teman misz..thankz a lot....

MISZ APPLE

Tengs For Read

Hang Out Pi KB Mall Nga Kekawan!

assalamualaikum..hi..heloo....sawadikap..hak3...tetibe plak malam ni datang mod nak update blog misz...uh..dh lama misz tinggal kan ko blog..cian kat ko x de owg nak jaga..x pew2..disebabkab malam ni misz tetibe jew bertukar menjadi budax rajin...jadi misz akan jaga blog untuk malam ni....hak3...dah lah 2 misz ooiii..mengarut dan mencarut jew ko bebel...

ok2..kite tinggal bebelan misz yang kat atas tu..misz sebenarnyer nak kongsi dengan blog satu perkara yang terjadi pada misz sepanjang hari sehingga misz x ley lupa2 gak sapai skunk..perkara tu adalah..jeng...jeng...Berderak Pi KB Mall nga Kekawan..mesti blog pelik kan..setakat KB Mall pun sapai misz x ley lupa..cam x pernah jejak kaki kat sane jew kan..hak3..salah3..sebenarnyer..misz hepi sbb misz dh bley kuar bebas nga kekawan..tapi blog jgn salah sangka..walaupun misz dapat kuar bebas tapi mama dan abah tetap gak kawal misz supaya misz tak tersasar ke jalan yang tak betul....misz ok jew yang penting abah nga mama tetap bagi gak misz hang out nga kekawan misz...

Ok lah sebenarnyer ari tu sekolah misz wat lawan bowling kat KB Mall..sambil2 tu bley gak kami cuci mata tgop barang2 yang di beli akan datang..akan datang?? tak cukup bajet ler ari tu..hak3...yang best nyer blog..ari tu misz dapat maen bowling secara free jew...bley gak misz maen 2 game..best hingga tak terkata..habis jew maen kiteowg terus serang foodcourt..wah..best nyer bile dapat isi penuh perut ni..blluurppp...alhamdulillah..ooppss..sori..kurang ajor betul misz ni..sedawa depan blog..hehe..sedap sgt dapat makan sizzling..pastu pekena plak nga ABC special..tu pun misz nga kawan gegurlz misz pau yang kawan laki punyer...lepas jew penuh kan perut..kite owg pun mulakan lah misi ronda2 sambil tgop2 barang yang akan dibeli akan datang..hak3...ok lah misz malas nak bebel panjang (ko dah bebel panjang pun)..di sini misz nak share kan sedikit pic yang misz snap sendiri..sila tgop yew....
WOO!! misz dah macam atlet angkat berat daaa..

Muka penat sume sbb baru abis maen bowling 2 game...

Ini dia kawan lelaki yang misz rapat..makan jgn x makan..

Hubby boo cik domo iaitu lalan..ikut jew kemana saja kite owe gi..
dh mcm bodyguard..

Ini lah dia..ABC special yang kami pau nga budak2 laki...
sedap tu..RM2.00 satu

This gegurlz !
MISZ APPLE

Tengs For Read