Tutorial Edit Gambar Menggunakan Picarts

Assalamualaikum...

kali ni dila nak sambung tutorial daripada VSCOCAM ni...
dalam tutorial yang itu kita edit pakai VSCOCAM..so untuk kasi gambar tu gempak lagi..kita perlu menggunakan software PICARTS....

Software ini juga terdapat dalam android..so korang boleh install software ni kat Play Store ok...
Jom dila ajar biar gambar kasi gempak...

First korang bukak dulu software Picarts setelah siap install...
korang tekan kat "Effect" *kaler light blue
Then korang pilih lah gambar yang korang dah edit kat VSCOCAM tadi....
*gambar yang tak edit kat VSCOCAM pun boleh juga

Step 2 bile gambar dah terbuka..untuk kasi gambar tu sharpen and hidup korang tekan lah HDR1..HDR2 pun boleh..tapi dila lebih suka pakai HDR1..Then apply...
*HDR ini akan menampakkan gambar kita seolah-olah diambil dengan menggunakan kamera DSLR..lebih kurang la..

Step 3 korang pilih lah colour gradient...but jangan apply lagi...
Ok kitakan tak mahu lah full body kita tu dengan berwarna-warni camtukan...
So..step 4 ada jalan penyelesaiannya...

Step 4...sebelum apply..korang kena touch dulu kat full body korang..
contohnya touch lah kat bahagian yang dila bulatkan tu...
So...full body korang takkan lagi berwarna-warni hanya latar belakang sahaja...

Contohnya macam gambar kat atas ni...dila apply kan Stenciler yang menyebabkan ada batu-bata..
but kita tak mahu la satu badan kita ada batu bata kan..so jalan penyelesaiannya seperti step 4...touch satu badan korang..so satu badan korang akan jadi picture original yang hanya ada HDR1...and batu bata tu pulak sebagai backgroud...

da siap touch semua...korang dah boleh apply..
Step 5 adalah save!

korang try lah godek-godek dulu software ni...sebab picarts ni memang mudah sangat dan macam-macam benda kita boleh edit...so Selamat Mencuba :)






Tengs For Read

Tutorial edit gambar menggunakan VSCOCAM

Assalamualaikum...

malam ni dila rajin sikit..so ingat nak buat tutorial..
kebetulan pula sejak akhir-akhir ni ramai yang bertanya pada dila macam mana nak edit gambar cantik-cantik and kreatif macam dila....okey rahsia dila mudah sahaja..dila menggunakan software VSCOCAM...

software ni awak-awak semua boleh dapatkan melalui android kat Play Store...sila install dulu ye anak-anak...
okey...bagi sesape yang tak pernah tgop lagi gambar yang dila edit..korang bley lah usha-usha kat sini "AlisAdila"

First, korang bukak dulu software VSCOCAM melalui android korang...then kat atas tu ada satu simbol "+"...click pada simbol tu and cari picture mana yang korang nak editkan.

Da siap pilih...korang click pulak pada simbol seperti yang dila bulatkan kat dalam gambar bawah ni....


Pastu akan keluar pulak senarai filter banyak-banyak macam kat gambar atas ni..dalam tutorial ni dila pilih filter "HB2"....memang kebanyakkan picture dila..dila menggunakan filter yang ni...
*masa first korang install tu mesti filter "HB2" ni takde..so korang kena download dulu kat "Store" dalam VSCOCAM ni...

Step 3 korang perlu click pada simbol spannar seperti rajah yang telah dila bulatkan.

Step 4 korang kena tentukan "brightness" gambar tu pulak...
so click pada simbol matahari tu...Selalunya dila menggunakan brightness antara 2-5 sahaja..
*bergantung pada gambar yang korang nak edit jugak..tengop laa yang mana paling menambat hati....

Step 5 is untuk kasi warna gambar tu hidup and terang...korang perlu menggunakan "saturation"...
Selalunya dila menggunakan saturation antara 2-4 sahaja..

Step 6 nak kasi gambar tu blur-blur sikit...gunakan lah "fade"
Dila menggunakan diantara 3-5 sahaja....

Last sekali nak suh ada border gelap kat sekeliling gambar...so click seperti dila bulatkan dalam rajah di atas...dila gunakannya diantara 5-11....

Kemudian save lah gambar yang korang editkan tu..
dan hasil yang dila dapat dari editan tadi ialah....

Sambung edit pakai Picarts pulak kalau nak bagi lagi gempak..
Tutorial kat sini



Tengs For Read

Hepy Birthday To Me

21 November 1996 dimana lahirnya seorang bayi yang dilahirkan oleh Norzihan...
bayi November ini diberi nama "Nur Alis Adila"
bayi November tersebut kini sedang sibuk menaip entry birthday nya sendiri..hehe :)

Alhamdulillah kerana allah telah mengizinkan mama untuk melahirkan dila..
Alhamdulillah kerana allah masih mengizinkan dila untuk bernafas sehingga ke hari ni....
Alhamdulillah kerana telah genap 18 tahun dila hidup di dunia yang penuh pancaroba ini...


Terima kasih dila ucapkan kepada semua yang telah mengucapkan dan mendoakan dila...Ameen...
Semoga allah turut memberkati korang jugak :)


 
Tengs buat adik Zatil sebab wish best luck buat akak...


Tengs buat Bella Qirana from Pr's Siblings...dia siap buat video
and nyanyikan lagu birthday buat dila...sweet sangat video..
sapai nangis dila.. :')


Ini pulak ucapan dari bestfriend dila from form 2 lagi...
tenkiu very much wahida :)

Hanya itu saja yang dila sempat screenshot...btw tengs untuk semua yang ucapkan... :)






Tak lupa juga tenkiu buat satu-satunya kakak saya... Kak Long yang sudi belanja makan hari ni..alhamdulillah GCB from Mc Donalds selamat mendarat dalam perut dila :)





Tengs For Read

Friends Give Away – by Aina Rahim

http://ainarahimar.blogspot.com/2014/11/friends-give-away-by-aina-rahim.html

Tekan banner untuk join sama :)
Tengs For Read

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom



Assalamualaikum w.b.t.


Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom  

Happy Birthday Yana...
May life's brightest joys illuminate your path, and may each day's journey bring you closer to your dreams! Always smile and laugh, and never never give up. HAPPY BIRTHDAY

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.
Good Luck!!!

*Btw dila pun November girl jugak sama macam Yana :)



Tengs For Read

First Giveaway By Eilya Maisara

http://hanaexotics.blogspot.com/2014/11/first-giveaway-by-em.html
Tag : Hana,Pinky,Nabila



Tengs For Read

1st Segmen Blogwalking & Kenali Blogger By NaD Dea

http://fiqadira.blogspot.com

Tadi blogwalking...tup-tup jumpe segmen ni kat blog Nad Dea....
so who want to join...just click pada banner kat atas ea..

10 facts about me :

  1. Dila mula berblogging ni dari form 2 *2010 lagi...tapi my first blog tu hancur musnah so dila mula tubuhkan blog baru *yang sekarang pada tahun 2011.
  2. Computer Science's Student at UITM Machang, Kelantan *in sya allah 1Dec2014 ni sem2
  3. Terlalu menggilai actor korea "Kim Woo Bin" dan penyanyi "Avril Lavigne"
  4. Daddy's princess *semua permintaan minta kat abah,tak berani dgn mama
  5. Addicted warna pink.
  6. Kebanyakkan cakap dila sombong tapi bile dah kenal..ramai yang komen dila terlalu talkactive. *payah betoi 
  7. Zaman sekolah dulu pemalas tahap gaban *kerja sekolah tak pernah nak siap dan tak pernah jadi ank murid kesayangan cikgu. Tak tau camne boley dapat result baik dalam SPM and masuk UITM *itulah namanya rezeki..alhamdulillah
  8. Suka posing depan camera *hampir setiap hari duk depan lensa camera dan terlalu menggilai edit gambar-gambar.
  9. Manja...haha... *semua org disekeliling cakap camtu
  10. Pernah hampir diculik *masa kecik-kecik dulu lah

Tengs For Read