Resepi Macaroons Comel

Kalu dulu terkenal dengan makanan yang dinamakan cupcake...alah..kek yang comel yang duk dalam cawan tu...tapi skunk cepat jew zaman pemakanan berubah..tup3..kuar plak makanan nama macaroons...makanan ape pun misz x tau..korang tgop sendiri lah kat pic bawah tu....

ok sebelum blog tgop resepi ni...awal2 lg misz ingat kan yang resepi macaroons comel ni bukan dari misz ok...misz sendiri tak pernah lagi cuba buat macaroons ni..jangan kan nak wat...makan pun belum lagi....tgop depan2 pun tak pernah lagi....

ok lah resepi ni misz mitak sendiri dengan MARTHA STEWART (perasan) ...hak3...kenal tak?? x kenal?? napak sangat yang blog ni x pernah tgop program dia ntv7...ok lah kat bawah ni resipi nyer...kalu blog nak try..boleh lah...


bile kali pertama misz tgop pic macaroons ni...misz
terbayangkan citer spongebob squarepants episod
kraby patty yang berwarna-warni yang dijual
oleh spongebob




Ingredients

  • 1 1/4 cups confectioners' sugar
  • 1 1/2 cups (4 ounces) sliced almonds, finely ground, or almond flour
  • All-purpose flour, for dipping
  • 3 large egg whites
  • Pinch of salt
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 teaspoon pure vanilla
  • 1/2 recipe Swiss Meringue Buttercream


Directions

  1. Preheat oven to 300 degrees. Sift confectioners' sugar into a bowl. Whisk in almonds; set aside. Line 2 baking sheets with parchment paper or nonstick baking mats (such as Silpats), and mark circles using a 1 1/2-inch cutter dipped in flour.
  2. Put egg whites in the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment. Beat on medium speed until foamy, then beat in salt. Beat in granulated sugar, 1 teaspoon at a time, until medium-soft peaks form. Transfer mixture to a large bowl.
  3. Using a rubber spatula, fold half the almond mixture into the egg white mixture until just incorporated. Fold in vanilla and remaining almond mixture until just incorporated. Firmly tap bottom of bowl on counter to eliminate air pockets.
  4. Transfer mixture to a pastry bag fitted with a 1/2-inch plain tip (such as Ateco #806). Pipe mixture into marked circles on prepared baking sheets. Bake, rotating sheets halfway through, until macaroons are slightly firm and can be gently lifted off parchment (bottoms will be dry), 20 to 25 minutes. Let cool on sheets 5 minutes. Transfer macaroons on parchment to a wire rack; let cool completely.
  5. Spread 2 teaspoons buttercream on flat sides of half the macaroons, then sandwich with remaining halves, keeping flat sides together. Refrigerate until firm, about 20 minutes, before serving.


sori bahasa nyer kot owe puteh..pehe2 jew lah  deh..misz copy paste jew ni dari blog MARTHA STEWART....jari misz ni rasa malas nak menari atas keyboard laptop misz ni...so kalu blog tak pehe...rajin2 kan lah diri untuk google perkataan yang tak paham...terima kasih...k,lah misz nak pi try wat macaroons guna resepi ni lah jap...kalu tak jadi..terus kan usaha tau..caiyok ! caiyok !

tapi..kalu tak jadi gak..jgn salahkan misz atau MARTHA STEWART...mungkin tangan korang bukan dilahirkan untuk membuat macaroons kot....tapi yang penting usaha dulu..
Tengs For Read

Entri - - - - - > mesej sedih..

Kali ni misz apple mengeposkan entri sedih...bagi misz..entri ini sesangat lah sedih...ini ada kaitan dengan hubungan misz dan babyboy misz(my boyfrenz)...blog ingat lagi tak entri yang misz post dulu berkaitan dengan citer yang babyboy maen kayu dua nga misz?? ingat kan??

ok lah..sebenarnyer agenda misz malam ini adalah untuk membahaskan berkaitan dengan perkara tu..oppss...tggu jap..blog jangan lah tak nak dengar plak entri ni...dengar dulu yew..pastu baru komen...sebenarnyer cmni..malam ni misz berkesempatan menebual seorang perempuan yang juga turut menjadi orang ketiga dalam hubungan kami..perempuan ni lah yang selama ni babyboy bercinta..ok skunk kite ikuti temubual selanjutnyer diantara misz dan perempuan ni...misz gelarkan perempuan ni dengan panggilan CIK N kerana nama dia mula dengan huruf N...

CIK N : so how bout u n afiz??


MISZ :
  • ok lah
  • tapi sy jdi hilang kepercayaan kat dia

    CIK N :
    • bnyk ag org lain..
    • sy x nak dye suka wt mulut pasal org jer...

      MISZ : 
      sy tau byk lg owe kat luar sana...
      tp sy dah syg dia
      ssh nak kikis dh perasaan ni...
      kalu lepas ni dia tetap x paham perasaan sy nim..
      sy akan tinggal kan dia

CIK N : 
  • make surewt kptusan tol2..
  • jgn smpai mkan dri okk..
  • akk x ley kta p...
  • lau akk ad kt tmpat awk pn akk akn wt cm2..

    MISZ : ok lah..
    sy try fikir secara rasional..
    kalu lah dia tu jenis yang faham perasaan sy kat dia skunk kan..bagus...

CIK N : 
  • knpa n prangai dye??
  • honest akk ckap dye suka menipu org..
  • akk x ska ckap blakang2..
  • akk ckap trus trang..
  • dye suka tipu org

    MISZ : 
    • urm
    • mmg dia tipu pun
    • dia ckp dia x pernah jupe akak

      CIK N : 
      • bdoh pnya jantan...
      • tipu org hidup2...

        CIK N: 
        • 2 yg adk bg dye hadiahkn...???
        • akk ase serba salah sbb dye bg akk hadiah..

          MISZ:
          akak pulangkan kat dia balik kew??

          CIK N : 
          • x lg..
          • akk xsempat nk jmpa dye...
          • coz akk balik ganu..

            MISZ : 
            • akak x yah bagi balik lah
            • owh
            • akak x yah pulangkan balik
            • simpan kat akak jew
            • adik sendiri nak g umah dia
            • nak tgop dia ckp benar x
            • ari 2 dia cakap hadiah tu ada kat umah dia
            • adik nak g tgop sendiri
            • kalu dia tipu adik lagi
            • adik x kan maafkan dia
            • dh mungkin adik akan putuskan hubungan ni
            • kalu dia rasa dia nak maen2 kan adik
            • dia dh berhasil
            • adik cukup kecewe nga dia
              ati adik merintih kak
              syg sgt dia
              nape lah dia wt cmni??

              TUT...TUT...SIARAN INI TIDAK DAPAT DISIARKAN ATAS DASAR HORMAT PADA MARUAH DAN PERASAAN BABYBOY DAN MISZ......

              MISZ : x ramai yg tau...
              dh lama adik simpan rahsia ni..
              adik cuba faham dia..
            • adik x pernah salahkan dia
              hidup dia yang paksa dia jd cm2
              adik cuba ubah dia
              ternyata dia gagal...

CIK N : 
  • akk pn xtau nk ckp cmne adk..
  • parents adk tau x pasl dye..

    MISZ : 
    x kak..
    x de sape pun tau keadaan dia cm2 

CIK N : apiz cter kt akk...
dye kter yg kuarga adk x ley tme dye...
2 j la..

MISZ : sapai ati dia

CIK N : akk tgk fb dye la..
hbgan adk n dye pas2 akk tnya la couple n dila k...
dye ckap dye x couple da..
coz mak ayah adk x bagi adk kwan dye...
mak ayah adk x suka dye..

MISZ : dh lah kak
adik x nak dengar lagi semua
ni..kalu betul lah dia cakap semua ni
adik mmg kecewa kak
adik dh x ley nak kawal lagi air mata adik
adik x ley nak kawal lagi perasaan adik
k,lah kak
tq sbb inform semua ni

Hurm blog rase babyboy ni ley caye tak??atau semua ni hanya helah perempuan ni...
satu ari nanti misz akan bongkar kan segalan-galanyer...misz dah tak sanggup lagi dalam dilema cmni.....skunk misz akan cuba bersabar dulu..insyallah..
ya allah..masih ada lagi kew lelaki yang jujur dalam dunia ni???


MISZ APPLE

Tengs For Read