Baju Uniform KO-kurikulum Punyer Pasal..

Hey..reader...
dila sedikit upset ler....ni sume pasal Uniform ko lah...

Jam 7.45 malam ni...dila discuss dengan abah dila pasal baju KO-Kurikulum....sebelum ni dila
dah pernah discuss dengan ayah dila..yang dila nak beli baju KO nga kawan dila jew....but...
dila tak sempat nak order...ari ni dah ari isnin..esok dah selasa...ari rabu nak pakai dah...lagipun...
baju KO tu kalu order ari ni...ari rabu baru sapai...jadi tetap sama lah jugak dila tak pakai kan....



PK HEM sekolah dila dah kuat kuasakan selepas cuti raya cina..Uniform KO wajib dipakai setiap
ari rabu..The problem is....dila tak sempat nak g beli lagi...

Abah dila plak memang sibuk betul kalu time siang ari...sampai umah pun kul 6 lebih dah...then kedai
yang jual Uniform ni...dah tentu..tentu lah...tutup waktu malam kan...Aaaarrrggghhh..takkan dila nak
tanggung kena rotan ari rabu ni...tak sanggupnyer dila...ya allah..macam ni....

Tadi selepas abis jew discuss...abah dila cakap dengan nada yg slow..."hhuuumm...kering lah duit loni..."
dila tau abah dila takde duit kan...dila faham sangat-sangat...abah terpaksa tanggung semua perbelanjaan anak-anak dia yang boros ni....tadi abah kuarkan RM1000 dari bank...untuk bagi kat kakak dila yang skunk duk belajar kat Politeknik Kota..perbelanjaan kakak dila gak tinggi...sebab kakak dila duk umah sewa kat sana...so semua makan minum tanggung sendiri...duit sewa umah lagi...kesian kat abah dila kan..sebab tu lah abah dila selalu buat overtime and oncall..


Dila mengaku yang dila bukan dari keluarga yang senang...keluarga kami serba sederhana..memang abah penat dan susah payah cari duit...tapi abah tak pernah pun mintak batuan duit atau wang dari pihak kerajaan...padahal skunk ni..mcm2 bantuan pihak kerajaan bagi...biasiswa tak ley,duit satu malaysia tak ley...zakat lagi lah tak ley..kakak dila pun tak ley ptptn..

Ok,dila ni dah lari jauh dari topik yang kita bahaskan kan....erm..actually dila just nak terus terang yang dila tak puas hatilah cikgu paksa-paksa budax-budax beli Uniform KO...mungkin cikgu fikir budak-budak yang tak mmpu ari tu dah ley beli sebab duit satu malaysia dan biasiswa mesti dapat...
tapi famili aku tak..kalu lah cikgu dapat tahu dan faham perasaan nga keadaan aku sekarang...dapat tak cikgu terima permintaan aku tangguhkan satu minggu lagi penguatkuasaan tu...kuatkuasakan lah minggu depan...aku harap sangat-sangat..


 Ya, Allah lindungi lah aku dari apa jua keadaan pun....dan bantulah aku...amin...
Tengs For Read

Flashback Our Memories (part 2)

 

 Hey..sambungan dari ENTRI INI..
ini kawan-kawan form 3 plak..let's check it up...



Time bowling organised by SMK KOTA di Kb Mall
Koperasi Day...
Birthday Party For Ermy
Surprised Untuk Ermy organised by Ajik
Apew eh event kat pic ni..tak ingat..I think Kokurikulum day lah..
Gerai Colek 3 Cekal..terbaek...
Jamuan Akhir Tahun at Umah Amir





Hari Sukan Sekolah Kat dataran RTM
Teacher Day..
Time ni baru abis PMR tapi still hold book...budax rajin kan..
Ore laen duk study,aku duk menung..hahaha..
Melancong ke umah Umey by WALKING..
ok...itu saja jew eh..sekarang sume budax2 3 cekal duk dalam kelas yang bagus-bagus sume...
bagi yang berpindah tu..I will miss u all a lot...nanti free will se ok..

Sebab skunk kite dah berjaya duk aliran dan kelas yang bagus-bagus...we must say thankz a lot
for guru-guru yang bertungkus lumus mengajar kite..especially Cikgu Norma..Our math teacher..
Because of her lah kite sume dapat result math yang bagus-bagus..and because of her lah ramai ex student 3 cekal dapat masuk aliran sains and account..

Ape-ape pun...ex student 3 Cekal steady sokmo supo dengan nama dalam fb group..
ok..cheer!



Tengs For Read

Flashback Our Memories (part 1)

ini entri bergambar lah..sebab tu lah..mula-mula lagi dah letak tradmade dila dalam bentuk gambar..
kalu korang perasan lah..setiap entri dila pasti akan tulis perkataan permulaan Hey!..betul tak..tak caye eh..pi check balik entri dila yang lepas...ok..lah dila bukan nak bebel atau story mory cam selalu..jom kita pi tgop picture untuk flashback dila and the geng...

Ex-student 2 Cekal 2010 (gurlz)
Ex- Student 2 Cekal year 2010 (boyz)
Sambutan Perpisahan Our Practical Teacher Pn.Haslina





Last day we with Teacher Haslina
Beraya dengan Ustazah Aznida..miss her very much..
Tengop-tengop tu..kami bagi our love kat awk..amek lah..
sowi pic sedikit gelap
Budax comel! xD



Frenz Untill now..

actually byk lagi our pic..malas lah dila nak upload sume..hehehe..

continue ---->

Tengs For Read

BerBBQ at Umah Tok Mek

Hey!
semalam is the best lah..semalam family belah mak buat party bbQ..wat syok nyer..
lagi dapat mkn free..sume makanan ditaja full oleh pak sedara dila,Mr Y.
For information...entri ni sambungan dari ENTRI NI....

Jam almost 8.30 p.m. ,dila dah ciap touch up muka dengan make up n pakai lawa-lawa...
Dila juz wear blouse kuning dengan seluar jeans hitam disertai dengan pashmina..

Dila n family kuar umah jah 8.30 sharp,setelah siap punggah barang masuk kete...then abah dila
drive pi amek adik dila yang bongsu dulu kat tahfiz...saat yang melucukan adalah..sebelum kami
pi amek adik dila tu...ustazah tempat tahfiz tu tanye..kenapa adik balik awal ari ni?
dengan selamba nyer dia jawab..mama nak pi senamrobik...hahaha..mesti ustazah tu terkejut beruk
dan ketawa sapai nak pecah perut...
bile dengar adik dila cakap nak pi senamrobik malam-malam..sebenarnyer adik dila tu dah salah faham..kami sekeluarga bukan nak pi senamrobik but nak pi makan-makan jew..senamrobik tu pada pagi kelmarin...adui budak tu..bile ore cakap laen..dia pi oyap kat ustazah tu benda laen..
buat malu jew rasanyer marin...hehehe...

Sesampai jew di umah tok mek...semua penghuni sedang cibuk dengan task masing di perkarangan
umah tok mek...yang lawak..ada mak sedara dila yang sapai sama waktu dengan family dila...terus pi terkam bakar ayam..hahaha..express betul!

Antara lauk yang dibakar...

Ayam Bakar Special
Puyuh Bakar Deliciously
Sotong Bakar XXX
Udang Bakar Meletup




Ikan Bakar Sodappp
Jagung Bakar My Heart

bukan sajew ada lauk-lauk yang dibakar..ada jugak menu laen...
semua nyer disediakan oleh mak sedara dila dan mama dila sendiri..
dila pun tolong jugak mama dila masak..

Kuey Teow Spring by Mrs J
Soto by mama dila
Laksa Lemak


DAN

Laksa Penang by Mama Long
sume napak best-best kan..memang kenyang giler lah semalam..sume makanan dila try..hehehe
korang tgop jew lah pic-pic tu...kalu nak makan masak sendiri lah..hahaha..

Tengs For Read

Family Activity ( Poco-Poco)

Hey peeps!

Jam lebih kurang pukul 8.30 pagi...dila dikejutkan oleh mama dan Akak dila iaitu Anys...
sebab apew??

sebabnyer mak sedara dila yang duk Jambi,Terengganu balik kelantan kat kg..
nak dijadikan story mory nyer..mak sedara dila yang dikenali dengan Mrs. J ni
tetibe jew kena sampuk..bukan kena sampuk yang tu dila maksudkan..tapi kena sampuk
sebab tetibe jew dia organised kan satu family activity..iaitu senamrobik...

jap..jap..dila belum siap nak pi senamrobik...





















Ok,dila dah ready nak pi senamrobik...JOM!



Our family sapai kat kg dalam jam 10..hehehe...dekat jew kg tapi amek masa yang
lama untuk sapai..sebab nyer..dila lama cikit berhias...hehehe..

Sesapai jew kg..semua dah ready nak senamrobik..but family dila pi serang dulu
meja makan..tak sempat nak breakfast kat umah katakan...

Lepas breakfast...bermula lah aktiviti tersebut..antara senamrobik yang dipersembahkan
ialah Poco-poco,Chicken dance dan Mickey dance...

Yang paling best sekali mesti lah poco-poco..memang dari dulu lagi misz suka wat
poco-poco...hehehe...budax-budax plak suka bebenor dengan chicken dance..
antara semua senamrobik tu mickey dance yang paling susah..dila pun lambat
jugak nak ingat semua step mickey dance..lain lah plak dengan poco-poco dan chicken dance..dila dah biase..

masa duk terjoget-joget tu..nasib baek lah tak de orang kg yang tgop...kalau tak..
wat malu jew..kih...kih...minggu depan Mrs. J cakap..nak wat lagi activiti macam ni..
sebab nnti konfom family ni slim semua..hahaha...Mrs. J gak cakap yang minggu depan
dia nak ajarkan Japannese Dance..hah? pelik kan? memang pelik..tapi dila dah tak sabar
nak tunggu minggu depan...

Lepas jew bersenam..kiteorang sekali lagi pi mengadap meja makan..makan lagi!!
biler lah nak slim kalu asyik makan jew...Lepas makan..apelagi karoke..haha..
this the best part...mama dila pun sporting turut karoke gak...memang the best lah!

Ok malam ni..Mrs J buat program lain plak..iaitu BBQ..yang special nyer..
semu makanan ditaja sepenuhnyer oleh pak sedara dila Mr. Y..hehehe..
paling best ley mitak ape sajew makanan yang nak dibakar malam ni...dila apew lagi
tak melepaskan peluang di depan mata ni...Dila mitak nga Mr Y jagung bakar,Hotdog bakar,udang dan sotong...hehehe..kalu dila mitak nga Mr. Y byk ni..ore laen konfom lagi banyak..free kan...

Oraitlah reader...malam ni nantikan entri dila yang seterusnyer pasal program malam ni yew..
insyallah dila akan cuba untuk update...
Tengs For Read

Time For Holiday..

Hey! erk rasa malas dah nak guna perkataan misz....erm mulai skunk korang juz call me dila jew lah...bukan apew sebab dila rasa macam boring jew dengan sume-sume ni..sebab azam baru dila ialah untuk study jew...kalau bley dila nak stop jew maen blog ni..tapi dila sayang blog ni sangat..tanpa blog ni kat mana lah dila nak mengadu...

Ok,lah sebelum dila nak sentuh pasal holiday...dila nak story jap pasal keadaan blog dila...for information...blog dila ni bley dikategorikan sebagai blog yang dah musnah..
iyew... betul lah dila cakap..dila tak bohong..
jangan tgop luaran jew catek tapi hakikatnyer takde pape lagi yang tinggal yang special...
ni semua sebab diri dila gak..dila pi edit cmne tau..tgop2 dah jadi blogskin...
ah! lantak pi lah ko blog...yang penting aku ada tempat nak menghentam perasaan aku..
walaupun aku rasa benci dengan ko sebab ko dah rosak...

ok lah..berbalik pada holiday tadi...nothing special pun...sebab famili dila tak pi anew...mama dengan abah cuti 2 hari jew..abang ngah lak tak ley balik sebab tiket bas abis...paling kurang pun kami sekeluarga balik kampung jew...Huh! nasib baek lah kak long dapat balik...dapat lah juga dila kuar shopping kelmarin...yang bestnyer..lepas abis tuisyen Kat KAMI..abah terus bawak pi shopping kat Pantai Timur...dapat jugak misz jeans warna hitam yang baru dan baju blouse warna kuning...cantek sangat...Sebelum balik tu abah belanja plak minum kat kedai...peeerrggghh!! sekali kena dengan air milo pak lah...sapai skunk masih terasa milo tu...giler sedap betul....abah dah janji yang akan belanja dila minum milo pak lah setiap ari sabtu lepas kelas...wah apew lagi...dila terus senyum sapai ke telinga..heppening giler ko dila...

For information..gerai pak lah ni merupakan salah satu tempat makan yang special bagi dila dan orang2 di sekitar kota bharu...yang specialnyer kat gerai ni ialah Milo ais pak lah..milo yang dia wat betul2 kit lah..sekali minum pasti termimpi-mimpi...dari dila kecik lagi...dila dah biase minum kat gerai ni...banyak sangat kenangan kat gerai ni...dan ianyer pasti akan dila ingat sapai bile-bile...
Tengs For Read

Let's Talkie-Talkie...

Hey!
Huh! Today, so tired ar....homework banyak sangat...
Ha..tu lah ko misz...ari tu kau mitak sangat nga cikgu nak homework banyak..
Skunk cikgu dah kasi membebel plak...banyak songeh betul..hahaha..

Hurm...homework Addmath dah ciap...Bio dah ciap...Agama Islam pun dah ciap..
sO apew lagi yew yang tinggal??
Oh yew.. BM..arrrgghh! BM kena wat essay 200 words..
hah apew 200 words??
Oh May God!
misz tak biase lagi buat essay banyak tu samada BM or BI...

200 Words terlalu susah untuk misz..masa di form 3 dulu pun..
bukan main susah lagi misz nak tulis essay 180 Words...
ni kan plak 200 Words...
kat mnew lah misz nak cungkil idea....

Hah! study memang memenatkan..tapi kalu tak study..
how about our future??

Setakat ni dalam aliran sains...misz masih boley lagi mengikuti pelajaran yang baru
belajar di form 4 such as Add math,Biologi dan Kimia...alhamdulillah...
but Fizik..no comment because esok baru misz akan belajar fizik...
kawan-kawan misz dalam kelas laen cakap..guru fizik yang akan mengajar
kelas misz ni garang..huh! berdebar-debar jew rasanyer...
kadang-kadang terdetik di hati misz tak nak pi sekolah sebab
I'm not ready with that Teacher...
Hah! fikiran ni terlalu jahat sampai misz ley terfikir hal-hal camtu...
Babyboy misz dah pesan walau apa pun yang berlaku..
misz kena kuatkan semangat untuk ke sekolah...

Mama dan abah misz pun pesan lepas misz citer pasal cikgu fizik tu...
diorang pesan...biarkan jew apa yang cikgu nak cakap..
abaikan jew kemarahan dia..yang penting misz tetap cekal kan hati
dan tumpukan sepenuh perhatian untuk belajar....

Ok,abah mama...kakak will do the best to achieved the sucess....Yes! I can do it...
Pesanan dari orang-orang yang sayangi misz..akan misz pahatkan dalam hati misz
untuk perolehi kejayaan yang akan bangga kan diorang...
walau apa pun yang akan cikgu fizik itu sampaikan..
misz tetap dengan keputusan misz untuk terus kekal
dalam kelas tersebut sebagai pelajaran aliran sains..
walau pun terpaksa berdepan dengan pelbagai cabaran dalam pelajaran...
I believe I can do The Best..Yeah!

MISZ APPLE

Tengs For Read

Tujuh Anak Dara..

HEY!
pppssstt..ppppssstt...awak lah...
iyew awak yang comel tu..mai sini kejap.....

awak..misz panggil awak sebab nak tunjukkan sesuatu kat kome semua...
misz nak bagi kome semua tengop jap video gambar...
pasal apew??
hah..ni dia misz nak citer...pasal kawan-kawan misz...
kawan rapat misz...



video 

dah tgop?? tak best sangat kan..hurm tadi misz tak tau nak wat apew...
bukak muka buku pun x de pape..
buka blog plak x de benda nak update..
so misz pun kumpul semua picture bersama kawan-kawan misz
and make some video yang tak seberapa ni..
boring kan?? misz tau..

OK,bukan pasal video yang misz nak story mory tapi pasal kawan-kawan misz..
esok budax form 4 dah mula masuk kelas masing-masing..

nak dijadikan citer..kami tujuh orang tak ley duduk satu kelas...
Ieyka duduk kelas 4 Adil 2..misz dan Ieyda duk kelas 4 Adil 3..
while Amera,Ainna and Biela duk kelas 4 Amanah..dan Ieyna duk kelas 4Azam..

Yang tak syok nyer..Ieyka lah..sebab kelas dia jauh..tak satu blok nga kami berenam...
Takut gak kan..duk kelas jauh-jauh ni..lama renggang..
tak nak lah camtu..
misz dah lama kenal Ieyka..
tak nak lah renggang camtu jew...

Insyallah kami akan tetap bersama kan...
Doakan kami bertujuh sentiasa bersama yew!

MISZ APPLE

Tengs For Read

Tolak Teknik,Dapat Aliran Sains..

Hey!
Misz sudah pun tolak tawaran ke sekolah teknik..mula-mula memang misz sedih
but...misz tetap bersyukur sebab alhamdulillah allah dah makburkan doa misz untuk masuk dalam
kelas aliran sains...Harapan mama dan abah misz yang selama ni berharap sangat agar misz dapat masuk aliran sains walaupun pencapaian PMR misz tak ok sangat...akhirnyer misz berjaya masuk ke kelas aliran sains iaitu 4 Adil 3...

Misz dapat tau berita ni pada 2.1.2012...pada hari tersebut..mama dan abah misz dalam perjalanan ke KL..dan pada waktu tengah hari misz dapat mesej dari kawan baek misz...
Ni dia kawan misz yang tlg inform kan..her name Amera..

Continue...
Lepas jew dapat tau yang misz dapat masuk kelas aliran sains...
apew lagi..
misz terus capai sekeping kad Top up...
masuk kredit dulu...hehehe

Then bile dah masuk kredit..
terus misz kol mama misz..
masa tu dah tak fikir dah pasal kredit akan habis banyak kalu kol mama misz..
mahal siot..mama misz guna bersamamu...walau kemana jua...trademark digi ler tu...

Bile jew mama misz angkat panggilan misz..terus misz bagitau yang misz berjaya masuk
aliran sains...sapai tak ingat misz nak bagi salam dulu...hehehe...bukan hepi main kepalang lagi mama misz...bangga dengan puteri dia yang sorang ni...eeeehhhmmm ( sambil gosok-gosok bawah dagu)


Dan pada saat itu jugak terdetik di hati misz nak belajar sungguh-sungguh...sepanjang minggu ni pun misz dah tak sabar-sabar nak masuk kelas...rasa menyemak jew minggu orientasi tu..semangat misz nak belajar berkobar-kobar dalam diri misz...misz janji pada diri sendiri dan belajar elok-elok....
Tadi pun setelah sapai mama dan abah misz..diowe terus pesan kat misz.."mama dan abah cukup bangga sebab kakak dapat masuk aliran sains...skunk mama nga abah harap kakak dapat molep result spm dan buley masuk Universiti terus"...

Di saat itu juga hati misz terdetik misz nak wat yang terbaek demi abah dan mama dan juga babyboy misz...kalu orang laen study smart...tapi misz study smart and study hard!

MISZ APPLE

Tengs For Read

Misz Dapat Tawaran Ke Sekolah Teknik Kuantan!

Hey,Blogger!
sebelum misz full story mory...
jom kita pi tgop dulu this video!

video

OK2..daa tgop ke belum hah?
daa tgop eh! bagus-bagus!

actually misz nak story mory pasal tu lah
sebenarnyer misz tau tawaran ni dari surat lorh!

Surat baru jew sapai petang tadi
sebelum ni misz tak terfikir pun nak check semua tawaran tuh!
misz hanya rajin nak isi jew...hehehe..

Disebabkan misz dapat surat tu..
apelagi..misz terus pi amek lappy and bukak laman web DI SINI

Then biler dah masuk dalam laman web terbabit..misz pun terus ternapak
Laman web untuk menyemak keputusan permohonan ke KV, SMT dan SMV 2012 adalah di Semakan Kemasukan Ke Kolej Vokasional, Sekolah Menengah Teknik dan Sekolah Menengah Vokasional 2012. (NOTA : Semakan sudah boleh dibuat) 

Ape lagi yang ditunggu....
misz pun sign in lah masuk
masukkan kad pengenalan
Then angka giliran
Memang sah misz dapat tawaran tersebut!

Tapi sayang..misz tak dapat pergi...sebab kat situ tak sediakan asrama..dah lah kuantan..
misz ni duk kelantan...kalu pi sana..nak duk kat anew?

So lastly...misz dan sekeluarga amek keputusan untuk lepaskan tawaran tersebut....
Belajar jew lah kat sekolah lama iaitu di SMK KOTA
ok lah tu....

Oh yew! lupa nak pesan..kalu ada sape-sape yang ada isi borang permohonan
kemasukan pelajar PMR ke sekolah tenik sesi 2012...dan korang terlupa nak semak
Korang bley lah tekan kat SINI !

MISZ APPLE

Tengs For Read