Cara Nak Scan Virus Di Rangkaian Internet

Hey Peeps!

Pernah tak terjadi pada "lappy" atau "computer" korang...masa sedang syok duk maen..tetibe mampus??
hah...itu menunjukkan "lappy" atau "computer" korang tu ada virus bersarang....kalu dah jadi  camtu...
lebih baek korang cepat-cepat pi format balik sistem tu sebelum banyak lagi virus bersarang....
oke! dila bukan nak ajar korang camne nak format lappy..tapi dila nak ajar korang camne nak mengelakkan
atau mencegah virus dari rangkaian internet masuk ke lappy korang tanpa pengetahuan korang...
dila nak ajar korang pakai sotware Ad-Aware..AD-AWARE NI BUKAN ANTI-VIRUS TAPIANTI SPYWARE...iaitu untuk MENGHAPUSKAN VIRUS YANG ORANG HANTAR THROUGH INTERNET...ANTI-VIRUS UNTUK HAPUSKAN VIRUS YANG TELAH ORANG LAIN BAGIKAT LAPPY KORANG THROUGH SUCH AS PENDRIVE OR THUMBDRIVE

Korang jangan amek mudah pasal ni tau..sebab virus dari internet cukup berbisa..virus-virus ni dapat
melambatkan lagi rangkaian internet korang dan sistem di lappy korang...virus ni dapat masuk ketika kita
meggunakan internet..tak kira lah maen facebook ke,blog,tumblr,twitter atau mana-mana sahaja laman-
laman sesawang...virus tetap melekat disitu....ketika korang syok duk maen tu lah..dia akan menyelinap
masuk secara senyap-senyap tanpa korang tau..bile virus dah banyak bersarang  dan makan sume 
sistem dalam lappy korang..lappy korang akan mendapat pelbagai masalah...

Oke! dila tak nak story banyak pasal ni..tapi dila akan buat satu entri mengenai virus-virus di internet ni..
orait sekarang dila nak teruskan tuto cara nak hapuskan virus di rangkaian internet...

First sekali korang kenalah open web ni 

* Bile dah ciap download..install kan software tadi di lappy korang...
lepas dah install akan keluar satu kotak camni...
tekan picture untuk dapat gambaran besar...
lepas unclick..tekan finish

* sekarang korang bukak balik software yang korang dah ciap install..
bile dah open..click ni

* bile dah click akan jadi camni..

* Then buat cam dalam rajah ni 


Lepas dah pilih..tekan scan now..dan jadi camni...
yang kat atas ni..dila pilih smart scan..

* bile dah ciap scan akan jadi camni

DONE!
oke tapi bukan itu sahaja fungsi Ad-Aware...
ikuti pulak TUTORIAL ni..














Tengs For Read

4 00 ♥LOVE♥:

nisa said...

my lappy slalu terpdam ble tgh on9..tp klau dwnload n intall in lppy..kerja2x yg sye bt akn hlang x??

Dieyla said...

@nisa
takkan hilang..try lah..tp selama sy guna..takde lagi hilang barang dalam lappy...

pingu said...

wooooo ..
sangat detail ye cik admin ajar satu2 ..
hahaha tqqq

Dieyla said...

@pingu nak ajar orang,kena sume benda detail :)