Gudbye "2012' , Hai "2013"

Hey Peeps!
hari ni 31 December 2012 kan? so it's mean hari ni adalah last day bagi tahun 2013...
sapew yang lahir tarikh hari ni? wah..untunglah kan...lahir hari akhir tahun..femes lah ko Jah Ooooiii..HaHa :)
btw,hepi bfday lah yew bagi yang lahir hari ni :)

Okey guys...mybe ini adalah last entry dila bagi tahun 2012...and like usual dila sambut new year dengan countdown kat umah depan tv jew...okey! that's my family style..HaHa..
Actually dila tak tau perasaan dila sedih or hepi dengan pemergian tahun 2012... sepanjang dila melalui tahun 2012,pelbagai kenangan yang dila rasai...ada yang hepi-hepi and ada jugak yang jiwang-jiwang macam tu..

Sepanjang tahun 2012 ni,banyak jugak yang menggembirakan..antaranya...dila hepi sebab dapat masuk aliran sains ketika form 4 dulu...and then dila hepi sebab dulu dila and kekawan dila selalu bergumbira jew...time bersama kekawan memang kenangan yang cukup best kan?and then tahun ni jugak lah dila dah mula dapat biasakan diri dengan "bakal abang ipar" dila..tahun ni sahaja,dah macam-macam dia belanja dila and adik-beradik dila yang lain..tengs okey for the treat.. :)

Sepanjang tahun 2012 juga macam-macam sad story yang berlaku..banyak perkara yang dila tahu mengenai "ex-dila"...pada akhir tahun 2012,satu persatu perkara mengenai si dia dila dapat tahu..and dila bersyukur lah sebab dila bukannya gadis yang lemah..dila bukannya jenis emo sorang-sorang and duk satu corong ruangan and menangis semata-mata untuk lelaki yang tak berguna..that's not me okey!..mybe kekadang dila ada juga tewas dengan air mata ni..but dila kuatkan diri dila supaya dila tak jadi lemah hanya kerana seorang lelaki..menangis kerana lelaki adalah stupid...

And sekarang dila ada satu jew azam baru..dila nak tunaikan impian mama dan abah dila supaya dila dapat berikan mereka result "SPM" yang terbaik...dila nak masuk universiti..and sekarang dila dah lakukan persediaan sikit-sikit..lepas ni "No Man,No L.O.V.E,No Cry,No Galak-galak" but it will be change to "Yes SPM,Yes 'A',Yes Universiti,Yes Berjaya"....

Dari dulu hingga sekarang lelaki yang dila sayang and percayai adalah abah and abang dila jew...yang lain tu buat main-main lah kan..HaHa... :)

Okey ini dia gambar terakhir yang diambil pada 31 Disember 2012
Amacam "lawa" tak kami? gambar ni baru jew di snap hari ni 
kat sekolah.. hari ni pendaftaran untuk masuk sekolah... :)

dila tamatkan entri 2012 ni dengan kata-kata 
"Gudbye 2012 , Hai 2013"
wish me luck eh untuk SPM nanti..lepas ni takde dah entri akan di post sebab dila busy untuk siapkan senjata untuk berperang..so tolong tengop-tengop kan blog dila eh..HeHe.. :)
# Bye all's



Tengs For Read

Blog "2013"

Hey peeps!
apa kabor semua?
tengop tajuk atas...haaa..blog 2013..pe kebenda tu?

Okey! guys actually kali ni dila nak story mory pasal wajah baru blog dila..HaHa..
buat suspens jew kan bile baca tajuk kat atas tu... :)
oleh kerana 2 hari lagi Tahun Baru iaitu Tahun 2013 akan menjelma..so,dila dengan
sepenuh tenaga dila try perbaharukan wajah Blog Budax DieyLa...kali ni dila make up blog ni dengan bersungguh-sungguh sekali...satu malam tak tido semata-mata nak ciapkan make up blog ni..HeHe..

Kalau dulu,"Blog Budax DieyLa" bertemakan kaler "pink"*may favorite kaler


and now sempena nak masuk 2013 ni,dila designed blog dila bertemakan "Light Blue"
antara yang berubahnya ialah :

Ha! ini dia "header" terbaru di blog dila..dila buat sendiri..kali ni dila just buat header yang simple jew..and dila masukkan tema "Light Blue" dalam header...eh! korang jangan cakap yang dila tak transparent kan header...yang belakang header tu adalah background blog dila..dila turut menggunakan kaler "Light Blue" tapi kali takde corak-corak pada bakground.just kosong macam tu jew...

ni dia..cantik tak? kalau sebelum ni dila buat navigation yang gerak-gerak tapi kali ni dila designed nya menjadi simple..hanya disusun pada atas tu jew..dan sudah semestinya kaler "Light Blue" yang dila kenakan... and post tittle still lagi macam dulu,cuma dila tukar kaler jew..sebabnya dila suka sangat style post tittle yang cmni...manakala kat sidebar plak..takde perubahan sangat..dila tukar kesemua nya menjadi "Light Blue" and icon cute dila gantikan yang baru dan lebih comel lagi..gambar dila pun dila perbaharui juga..

Beralih pula kepada button follow and dashboard...yang ni pun dila tukar kepada yang yang lebih simple jew..napak relax jew kan?


Kalau dulu dila pakai shoutbox jew...but now dila tukar kepada cbox plak sebab napak ramai yang pakai cbox lah waktu dila blogwalking...and dila pun dah updated kan smilies..so ada yang comel-comel semuanya..

Before
After     
yang ni plak..blockquote..dila tukar kaler and gambar dalam blockquote..tu jew..asalkan kaler blue..oke lah tu...

Sebelum ni blog dila takde pun benda alah ni..tapi kali ni dila letakkan..biar napak profesional sikit..
HaHa :)

Okey itu lah kesemua wajah baru blog dila...dila nak ucapka  tQ kepada semua tutorial yang dila gunakan...antaranya ialah Kak Lyssa,Adik Faqihah Husni,Kak Miraa Hussin and Nabila Medan
Tengs For Read

Freebies : Cute Picture 3 (Often To Blogskin)

Hey Semua..kali ni dila nak bagi cute picture kepada para blogger terutama kepada pengguna blogskin..
ini kerana selalunya picture-picture camni terdampar di blogskin sahaja...and selalunya ia diletakkan di sidebar blog...Okey,dila tak mau berceloteh panjang..let's we see...before that,let's me say first..tema kali ni ialah "Korean"

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Okey! setakat ni dulu yew sume..and now..apa lagi..tukarlah picture kepada yang baru plak..
korean style...

credit to : Google Images













Tengs For Read

Banjir Di Rumah

Hai semua....
dah lama kan dila tak update blog ni....busy sikit dengan kerja mengedit blog dan juga kerja mengedit gambar..dila adalah amek sikit-sikit tempahan..

Okey! berbalik kepada tajuk entri kali ni...for you all information, rumah dila banjir pada 23.12.2012..HaHa..tapi sekarang baru nak updated..walau pun cerita ni dah basi,dila tetap mau citerkan..lagi pun di Kelantan,Terengganu and Kuantan keadaan banjir still lagi sama-sama..
tapi rumah dila ni bukan banjir disebabkan kenaikkan air sungai..rumah dila banjir disebabkan air hujan memenuhi kawasan rumah..sebab rumah dila ni kawasan yang rendah..banjir pun tak dalam sangat..setakat lutut dila jew lah..

tapi korang..yang lucunya..malam tu sebelum kiteorang tahu rumah kiteorang dah banjir..mama dila lah yang macam cacing kepanasan..tak dapat nak tidur katakan sebab hujan lebat so dia risau banjir...and first sekali dia kejutkan abah dila but abah but dunno jew..terus tido adalah..then mama pergi terjah bilik anak perempuannya..kebetulan belum tido lagi..HaHa...so mama suh kiteorang check luar umah..
Ya Ampun...dah banjir lah..penuh air kat kawasan rumah ni..mama dila pun terus lah kejutkan abah..bergegas lah abah bangun..orang terakhir ialah gerakkan abang dila yang baru jew nak tido..so pity..
dan bermula lah disitu episod kami bermain air banjir kat kawasan rumah pada pukul 2 pagi..HaHa..

abang and adik dila alihkan kereta ke tempat yang lebih tinggi dulu..
kang rosak plak benda ni..tak jalan lah kiteorang esok..

Antara kawasan rumah dila yang dilanda banjir..

Taman bunga abah,berdekatan dengan telaga lama.. :p



Jalan keluar dari kawasan rumah dila

Rumah dila lah tu...

Belakang rumah dila..tak dalam pun yang ni..

Berdekatan dengan pintu pagar..kat sini sumpah memang dalam..

Skuad Ronda Banjir :

Abah and abang..otw ke pintu pagar...

Adik mau ikut sekali ^^

Ooo..Yeah! banjir der...sejuk.. >,<

Okey! malas nak upload dah..yang penting..mmg best walaupun setakat celup-celup kaki jew..okey lah tu...daripada korang...ada kew ley rasa camni..dila, every year akan rasa suasana ni..okey!















Tengs For Read

SPM Victims

Hey Semua!

Entry kali ni, dila nak luahkan perasaan yang terbuku di hati dila...
okey semalam,ketika dila sedang termenung mengenangkan nasib kehidupan dila...
tup-tup dila terasa ketakutan...takut sangat-sangat lah...

Do you what I'm thinking...I just think about "SPM"...I feel so....afraid...rasa macam tak ready lagi untuk menghadapi medan peperangan...dila juga rasa macam tak caye jew yang next year dila dah 17y/o..
OMG!....aku dah makin tua..makin berumur..but perangai aku still tak matang-matang lagi...still lagi dengan otak "kanak-kanak ribena"....I must do something...I must change be a matured person..takkanlah aku nak bawa perangai budak-budak ni masuk tahun 2013..no way OKe!

Okey! berbalik semula pasal "SPM"...aaarrrghh..memang tak habis pikir lah kan..so semalam dila dah pikir-pikirkan...dila akan buatkan satu jadual belajar..and jadual belajar ni simple jew..dalam seminggu dila akan peruntukan masa "2 jam" sehari untuk membuat satu pelajaran yang dila akan ulangkaji...but kalau weekend..dila akan peruntukan masa "4 jam" untuk membuat dua pelajaran yang akan diulangkaji...so cukuplah..dila amek "10 subjek"..and maknanya jumaat and sabtu dila akan belajar empat matapelajaran...nasib baik jugak holiday kali ni,dila study jugak bab-bab form 4..so dila rasa dila mampu lah untuk cover segala bab dalam form 4 and form 5..insyallah...

Before this,dila study subjek "Sejarah","Agama" and "Bio" dengan cara menghafal..and bila dila fikir-fikirkan kembali.."cara menghafal" tak banyak membantu..and dila yakin cara dengan membuat banyak latihan adalah cara yang paling berkesan..sebab kalau kite buat banyak-banyak latihan..kite pasti akan jumpa banyak kali soalan yang hampir sama..betul tak?
So,dila amek keputusan untuk tukar cara dila belajar..dila akan pergi ke bookstore ang borong buku latihan form 4 and form 5...

dan kali ni semangat dila semakin berkobar-kobar bila tengop cousin dila dapat "7A 1C" dalam PMR..sape sangka dia dapat result macam tu...sebelum ni result dia lebih kurang jew dengan dila..but PMR he got the best result..congrate to my cuzzy.. :)

Now dila single..so SPM lah buah hati baru dila.. 

SPM Girlfriend's..hehehe  





Tengs For Read

Freebies : Cute Picture 2 (Often to Blogskin)

Hey semua blogger...
malam ni dila nak bagi kat korang-korang semua cute picture...
picture ni selalu ada kat profile dalam blog yang menggunakan blogskin (selalunya lah)...

Contohnya macam ni lah...
sumber : Pak Cik Google
Okey! it's like gambar "cup of courage"

So,if korang dah bosan dengan picture dalam blogskin tu...yup tukarkan dengan picture yang baru...
And kali ni Cute Picture Part (2) bertemakan "Gadget"
then if korang nak tengop part (1)..."Hit This"
Let's check it out...

sumber : Pak Cik Google
(1)

sumber : Pak Cik Google
(2)

sumber : Pak Cik Google
(3)

sumber : Pak Cik Google
(4)

sumber : Pak Cik Google
(5)

sumber : Pak Cik Google
(6)

sumber : Pak Cik Google
(7)

okey! setakat ini sahaja freebies kali ni...nanti dila akan update lagi freebies yang terbaru yew...
btw,if korang nak guna pakai picture ni,
please inform me first ,
through comment box...just say numbers of photo,Okey!














Tengs For Read

Contest : Photo Editor Hujung Tahun 2012

Click Banner Untuk Bertanding Sama

Gambar yang dila pertaruhkan ialah....

*bunyi gendang sikit* DUmmmm....DAmmmm...DUummmmm......

Kali ni dila tak edit sangat...dila just letak glittering tu and letakkan text "Hope"
Why??!
Because I Hope that I can be a winner....Hope sesangat..hahaha... :)

Dila dah follow blog FARA..dila pakai picture dila yang ada reben..check lah..followe nombor "222"
omey sungguh nombor follower :)

Tag : Awak,Awak



Tengs For Read

L.O.V.E

Hey Semua!

sebelum dila memulakan cerita mengenai entri "L.O.V.E"
dila ingin membuat pengumunan bahawa saya sudah bercerai.....
dengan kata mudahnya dila dah putus dengan bofie dila "Hafiz" atas sebab-sebab yang tertentu..
yang tidak boleh dila nyatakan disini sebab ia akan memalukan diri ex bofie dila..

So,korang mesti nak tau macam keadaan dila?! setakat ni OK jew...dila tak menangis walau pun sedikit pun..bagi dila..dila dah pernah buang air mata just untuk boy macam dia..perangai macam dia..our relay bertahan selama "1 years 9 month 10 days"..lamakan..ini adalah relay couple yang paling lama dila alami..sebelum ni paling just 8 month only...



Dila admit yang dila still sayangkan dia lagi..sayang sangat-sangat kat dia...sayang dila kat dia memang dila tak dapat gambarkan..tapi nak buat camne kan...mybe kami takde jodoh..lagipun dila dah fikir masak-masak...selama dila dengan dia...banyak sangat masalah yang dia sumbangkan kat dila...dila tak sanggup lagi nak hadapi segala-galanya...cukup lah setakat ni jew..cukup lah setakat ni jew dila rasa disakiti...dila dah penat untuk menanggung segala-galanya...

dila tak mampu..that's why lah dila mintak clash...

Yang paling dila sedih and kecewa ialah...dila gagal mengubah dia dari seorang yang terpesong kepada jalan yang lurus..mybe sebab dila belum cukup baik lagi untuk dia..that's why lah dia sanggup musnah segala-gala kepercayaan yang dila bagi kat dia...dila jaga dia elok-elok tapi segala-galanya musnah sekelip mata jew..takpe lah dila redha..mybe ada girl lain yang lebih baik yang dapat mengubah and bimbing dia...dila akan sentiasa stalker dia dari jauh..sebab dila nak pastikan dia dalam keadaan baik-baik jew..biarpun hati dila telah dia lukai..dila tetap sayang dia.. :')

I know it, and I would try my best to forget you :'(

My decision..I will leave you..sorry sayang :)







Tengs For Read

Silap Mata "Show"

Hey semua...
wah..dah lama kan dila tak updated blog ni..(actually baru 2 hari jew)
I really miss blogger..hahaha..

Okey kali ni dila nak share story about my experienced watched "Silap Mata" Show...
OMG! it's really interesting...for you all information...ini adalah kali pertama seumur hidup dila tonton show silap mata ni..wah.. I'm really feel so proud...

Dila tengop show ni kat KB Mall..kebetulan..hari dila jejak kaki ke KB Mall tu ada event yang berlansung..
it's was "Digi Smart Plan Event".I really..really thanks to Digi sebab buat show ni kat sini..oh! I really exctied beb!...macam-macam silap mata yang dilakukan..antara yang memukau dila ialah dia  makan belon panjang,then dia hilangkan barang kemas..tup2 ada balik and macam-macam lagi lah...

Dila just sempat snap picture silap mata pasal "Burung Merpati"..itu pun picture nya kabur-kabur..tak jelas sebab dila just pakai kamera handphone..and handphone dila tak canggih sangat..tu pasal lah gambar tak lawa langsung.. :)


First sekali,dia amek tissue then dia gumpal-gumpal tissue...sebelum tu dia dah tunjukkan kat penonton bahawa dalam tissue takde pape..nothing..


OMG! tetibe jew..tissue tu bertukar menjadi burung..okey! memang sumpah..dila tengop dengan mata kepala dila sendiri yang burung tu keluar dari tissue yang dia pegang and gumpal-gumpal tu..lepas jew dah dapat tangkap burung tu..ahli silap mata ni letakkan burung dalam sangkar yang telah disediakan..


Seterusnya,dia amek pulak tissue yang berlebihan dan dimasukkan ke dalam satu bekas..then dia nyalakan api dalam bekas tu..bakar tissue tersebut...


tup..tup..ada seekor burung merpati terbang keluar dari pada bekas yang berapi tu...terkejut den!...
memang magik 0.0


Third,dia tiup ballon..then masukkan ballon tu kedalam satu benda yang berbentuk seperti jendela yang kecil..and.....


dia pecahkan ballon tersebut dengan menggunakan needle..then keluar lah seekor burung merpati lagi..amazing kan??


tengop..dah 3 ekor burung merpati yang dia berjaya keluarkan...dua dalam sangkar and 1 lagi kat tangan dia...tabik spring lah... :)


Seterusnya...dia telah mengambil sisa-sisa tisu tadi and dia kumpulkan..kemudian dia telah basahkan tisu-tisu tersebut..then dia telah lakukan macam gambar di atas tu..korang nak tau apa yang jadi seterusnya??!
tengop gambar bawah..


Sayangnya..dalam gambar ni tak boley napak...untuk pengetahuan korang..dila napak kelip-kelip yang keluar disebalik tisu-tisu yang bertaburan tu..wah..cantik beb!

Okey! lah..abis jew show silap mata ni...dila terus balik dengan akak dila....
tunggang kuda "vroom-vroom" kami.. hahaha
Lawanya helmet ko Mak Jemah..hehehe

Okey setakat ni jew..daaaa.. muuaah..hahaha
:)
















Tengs For Read