Contest: Aku Sebuah Blog by Kamil Kahar

Click Banner Untuk Join

Aku bernama dieylapunyerblog binti blogspot.Datukku bernama dot com.Ibuku pula bernama Dieyla.Panggilan nama manja yang diberikan oleh ibuku ialah Blog Dieyla.Hal ini kerana nama penuh ku terlalu panjang untuk digunakan.Aku dilahirkan oleh ibuku di Hospital Blogger pada 5 Oktober 2011.Ketika itu ibuku baru sahaja berumur 15 Tahun.Kini aku hampir berusia 1 tahun lebih.

Sebelum ini ibuku mempunyai seorang anak yang bernama alicewonderland binti blogspot yang dilahirkan pada 21November 2011 yang juga merupakan tarikh lahir ibuku.Tetapi kakak aku itu telah meninggal kan dunia blogger kerana telah dibunuh oleh seorang yang bernama "Hacker".Hal ini berlaku kerana kes membalas dendam.Ibuku sedih dengan pemergian kakak sulungku kerana disitulah tempat ibuku meluahkan perasaannya.Setelah beberapa bulan kemudian,ibuku bangkit semula dan kini telah melahirkan aku kedunia blogger.

Aku merupakan sebuah blog yang paling tercorot.Aku sering diejek dan kurang dikunjungi oleh mana-mana pembaca kerana rupa ku yang hodoh dan tidak menarik.Kata orang badan aku terlalu penuh dengan pelbagai widget yang mengarut seperti kalendar,jam,gambar yang berderet dan lain-lain lagi.Bukan itu sahaja,badan aku juga terdapat karya yang ditulis oleh ibuku yang tidak dapat menarik pembaca untuk membaca.Aku juga tiada mempunyai ramai kawan.Seingat aku pada ketika itu kawan aku hanya ada 18 orang sahaja.

Ibuku melakukan pelbagai cara supaya aku digemari oleh para pembaca.Ibuku mulai memperbanyakkan lagi informasi dalam diriku.Selain itu,ibuku turut menghiasku sedaya upaya dan cuba mengurangkan widget yang terkandung dalam badan ku.Ibuku juga pernah menukarkan diriku kepada blogskin.Tetapi usaha ibu tetap gagal kerana ibu tidak mahir dalam mengendalikan blogskin.Ibu ku buntu dan mati akal untuk menukarkan ku kepada asal.Ibu mulai kecewa dan putus asa dengan diriku yang hodoh.Hatiku mulai sedih dan hampir menangis kerana ibuku yang disayangi mula menghindarkan diri dari aku.Aku telah diabaikan.Ibu menggunakan alasan sibuk dengan kerja sehingga tidak sempat untuk menjagaku.

Pada suatu hari,kawan baik ibuku yang juga mempunyai anak yang hampir sebaya dengan ku yang bernama cartahatysaya.Kawan ibuku itu telah menawarkan diri kepada ibuku untuk mendandankan ku menjadi Puteri blogger yang cantik.Ibuku bersetuju dengan cadangan itu apabila ibuku terpegun melihat cartahatysaya menjadi cantik apabila didandan oleh ibunya.Dalam masa 3 jam lebih kawan ibuku berjaya menukarkan rupa ku yang hodoh kepada seorang Puteri blogger yang begitu cantik dan menawan.Ibuku terpegun dengan kecantikan dan kecomelan rupaku.Kawan ibuku telah memakai aku baju baru yang berwarna pink yang juga merupakan warna kegilaan ibuku sejak dulu lagi.Selain itu,kawan ibuku telah menjahit selendang untuk aku pakai.Pada dunia blogger,selendang itu dipanggil sebagai header.Bukan itu sahaja,kawan ibuku telah menghadiahkan aku sebuah Ipone 4 yang boleh menghubungkan dan mengeratkan lagi hubungan antara ibuku dan rakan-rakannya yang lain.Seterusnya ibuku telah menghadiahkan aku sebuah Ipod Mini sempena dengan perubahan rupaku yang kini telah menjadi cantik.Badanku kini tidak lagi mempunyai widget yang mengarut dan banyak.Ibuku juga telah berusaha dan belajar dari tips dari Blog Lyssa Faizureen.Disitulah ibuku belajar mengenai cara untuk menarik pembaca.Disitulah juga ibuku sering meneliti setiap perkataan dan cara penulisan Blog Lyssa Faizureen.Ibuku telah menggunakan tips-tips dari Blog Lyssa Faizureen dan sentiasa memperbaiki cara penulisan.

Kini telah ramai yang mengunjungi aku.Setiap hari pasti akan ada orang yang akan datang menjenguk ku disini.Disamping itu,para pembaca juga mulai minat untuk membaca setiap penulisan yang dihasilkan oleh ibuku.Setelah sekian lama,ibuku belajar dari Blog Lyssa Faizureen,kini ibuku telah mempelbagaikan segmen seperti kisah hidup ibuku,tutorial untuk blog,tutorial untuk mengedit gambar,senarai "contest" yang berlangsung,petua kecantikkan yang juga diamalkan oleh ibuku dan informasi mengenai perkara-perkara yang unik.Alhamdulillah,kini aku telah mempunyai pembaca yang tetap dan juga kawan yang ramai.Kini aku mempunyai kawan seramai 400 lebih.Bukan itu sahaja ibuku sudah mulai pandai mendandan diriku.Kini hampir setiap bulan selendangku dijahit oleh ibuku sendiri dan dipakaikan pada diriku.Baju ku juga sering ditukarkan oleh ibuku.Ibuku juga telah mendandankan aku semula menjadi lebih cantik.Selain itu,ibuku telah mula menganjurkan "contest" bersama kawan baiknya yang bertajuk "Contest Pengedit Picture Terhebat".Alhamdulillah,contest ibuku mendapat sambutan yang baik dan akan berakhir pada cuti sekolah pertangahan tahun ini.Aku pernah dinobatkan sebagai Blog Tercantik dan Tercomel sebanyak 2 kali.Aku gembira apabila ibuku tersenyum puas melihat rupa yang kini menjadi Puteri Blogger.

Impian saya sebagai seorang blogger :
Oke! saya nak lebih ramai pembaca tetap daripada follower yang beriban..... :)

Printscreen Vote :
Ini dila dah vote kan..erk! dp gambar laki..
tu gambar Cik Abg dila

Still tak caya itu dila...tengok SINI
Dah caya...Oke! bagus...


Tengs For Read

Kisah Kena Denda Dengan Cikgu

Hey Peeps!

Hari ni hari yang malang betul untuk dila...yew...lah pagi-pagi lagi dah kena denda dengan cikgu Mat dila...
Choy! frust nongeng....malu doo.....

Gambar yang takde kena mengena dengan denda dila terima

dila bukan kena denda sebab ni gak



Cerita bermula camni...pagi tu...cikgu Mat dila masuk dengan muka yang masam mencuka...then Cikgu terus cakap nak check keje sekolah yang cikgu kasi semalam...adui...dila and kawan dila yang sorang lagi ni bukan main gelabah lagi sebab keje tak ciap...pastu cikgu budak-budak yang tak siap keje berdiri...Ok! fine dila and kawan dila mengaku dengan jujurnya kami memang tak wat keje tu...So kami berdiri..then diikuti dengan kanak-kanak ribena yang lain...Choy! bila jew dila pusing belakang rupa-rupanya sume tak ciap.. 3 orang budak perempuan jew yang duduk...Ceh! rupanya ramai tak wat....

Tengok jew keadaan camtu...cikgu bukan main bengang lagi...then cikgu suh kami amek buku teks and buku tulis serta alat-alat menulis....pi duk luar kelas...malunyer...budak-budak kelas sebelah napak...tutup muka lah sume seperti seorang pesalah ketika dihadapkan mahkamah..hehehe....baru jew dila nak tulis soalan nombor 1 cikgu datang and suh plak pesalah-pesalah ni wat keje kat bawah(kelas tingkat atas sekali) atas jalan sebab masih lagi terdengar suara-suara sumbang duk pok..pek..pok..pek...

Apa lagi..kami sebagai pesalah takley nak bantah perintah hakim mahkamah...hahaha...so wat lah latihan tu atas jalan kat parking kereta cikgu...malu yang menebal rasa...yew lah..budak kelas pandaisikit budak aliran sains plak tu..tapi kena denda sebab tak ciap kan keje umah...adui....hampir satu sekolah napak..malu-malu...sebelum cikgu bebaskan kami..awal-awal lagi cikgu dah warning esok cikgu nak pesalah-pesalah ni hantar buku and kalau sapa tak ciapkan...nahaslah kena....

Ok,lah walaupun kena denda sapai macam tu sekali dengan cikgu...it's ok..bile lagi nak kenakan..lama dah tak kena denda ni..hehehe...Oh ya...dila ada satu cite lagi nak kongsi...tadi kan time BIO...kiteorang buat experiment mengenai Enzim Amylase....huhu..best tau...kiteorang kaji pasal kanji dalam air liur....Air Liur??
disebabkan air liur tu lah salah seorang dari kami kena ludahkan air liur dalam tube...bile jew kawan dila tuiih...tuihh..tuiiih....air liur dalam tube tu...erk...tekak dila terus rasa lain..hahaha...napak sangatkan dila ni...cerewet...eleh..ye kew..dila cerewet..cuba try korang yang wat experimen ni...and tengok kawan korang atau korang sendiri yang tuiih...tuiiih...air liur dalam tu...erk..mesti meremang lah tekak korang..lagi-lagi bile korang tengok sendiri air liur tu jadi pekat bile dicampurkan dengan kanji tu....hahaha..sumpah reader....dila sendiri nak termuntah wat experiment ni...dila duk senyap jew...just tengok jew...sebab dila cam nak muntah jew..hahaha....

Apa-apa pun...apa yang berlaku sepanjang hari ni...adalah satu pengalaman yang cukup best gak....huhu...
Ok,reader tQ sebab baca kisah dila sepanjang hari ni....

Tengs For Read