Gaji Pertamaku!

Okey! I got my first salary on 28 January 2014...last month...
dan dila pilih topik ini untuk kongsi bersama sebab dila perasan bahawa duit gaji dila memang banyak melayang bulan ni..ah! boros betul lah kan dila ni...

Dah nama pun perempuan,bila jew kaki seorang perempuan ni jejak kan kaki dia kat Mall,memang tak sah lah kalu duit dia tak habis banyak...and kebanyakkan duit yang dilabur pula untuk beli barang yang tak berfaedah kan? benda yang memang dah berlambak ada kat rumah but tetap beli jugak... Am I right?

Dan dila akui bulan ni,dila menjadi seorang perempuan yang macam tu lah perangainya...BOROS!
huh! and dah hujung-hujung bulan ni rasa menyesal lah plak...
gaji yang diberikan kat dila adalah RM350 but now dalam poket dila ada RM45 SAHAJA!
ah! gaji plisss masuk cepat-cepat.. :)

korang nak tau tak barang apa yang dila beli...
okey meh sini rapat-rapat dengan dila

Dila beli cardigan labuh

Dila beli dress

Dila beli jeans,walaupun dah berlambak dalam 
almari tetap jugak dibeli

Tudung 2 pasang and inner neck

Cute Brooch

Beg Make Up and segala Make Up dalam tu

Cleanser Clean & Clear (baru try ni,napak menjadi)

Novel and frame gambar

Couple bear sempena birthday kak long,satu untuk dila dan 
satu lagi untuk kak long :)

tapi korang jangan cepat cop dila sebagai budak tak pandai simpan duit..
actually awal-awal boleh gaji lagi dila dah simpan kan duit sebanyak RM100..
dila serahkan tanggungjawab untuk simpan duit tu kat mama dila...
so ada lagi lah duit yang masih selamat kan...hehehe :)

tapi akak dila adalah juga cakap, 
"ala,lumrah ar tu kalu first salary duit habis banyak..yew lah first time pegang duit banyak kan...tapi bila dah masuk second salary,pandai-pandai lah control nafsu membeli-belah tu.."
So,dila akan cuba untuk uruskan duit untuk gaji kedua ni...insyallah :)

P/S : anyone who has some tips untuk uruskan duit or kawal boros ni..pliss share-share lah sikit...dila memang sakit sekarang ni...HeHe peace yow!


Tengs For Read

7 00 ♥LOVE♥:

cik kiera said...

Ini baru namanya borong sakan.. Huhuhu.Takpe dilla janji puas hati... Dapat sikit simpan pon boleh,, nanti lama2 banyak juga duit simpanan kite. Ye dakk? ^_^

Khalil Hashimie said...

Haha, normal untuk pompuan membeli belah. habis la duit da kering.

Dieyla said...

@cik kiera yup betul2.....mujur lah awal-awal lagi dah buat langkah berjaga-jaga,kalau idak satu sen pun tarak.. :)

Dieyla said...

@Khalil Hashimie tu la...ni la prob paling besar yg dihadapi oleh perempuan...memang tengah kering sekarang..hehehe :)

Anis Aisyah said...

akak! akak shoopinngg tak ajak org kan?! xD ni yg x puas hati. kehkehkeh alang2 akak ade duit. belanja la kita :P

Dieyla said...

@Anis Aisyah haha..kalau akak ajak anis sekali shopping..konfom duit RM45 tu jugak melayang..hehe :)

Karya Mahirah said...

@cik kiera

biasalah... gaji baru... inilah pun nak merasa... hehe