Tutorial : Edit Background Picture

Hey guys,girls,pak cik...mak cik...and kesemua secret admired dila...
hahaha..ada kew secret admired?

Okey! tak payah susah-susah nak pikir kan hal tu...skunk meh sini semua...duk rapat-
rapat dengan dila...tapi...AWAS! bagi guys...jauh-jauh cikit eh..kita bukan muhrim =)

Orait ari ni cikgu dila nak ajarkan murid-murid sekalian tentang macam mana cara nak edit
background picture bagi kasi lawa,cantik,omey-omey,menarik,tertarik and the BOOM!
Oke! first sekali pilih dulu picture mana yang korang mau edit..
then korang bukak jew software mengedit "Picasa"......
sekarang korang ikut satu-persatu step kat bawah ni...

Step 1 :
tekan "Soften" seperti yang dikotakkan di picture kat atas...kita kena kasi picture tu biar napak 
lembut..so takkan napak lah garis-garis kasar kat picture korang tu....

Step 2 :
then kita nak kasi colour picture tu biar terang...baru lah napak kecerian colournya kan....so that,
korang kena tekan "Saturation" seperti yang dila kotakkan kat diagram di atas...

Step 3 :
Sekarang kita dah ley start edit background belakang...untuk menampakkan background picture
ni macam ada colour lain sikit...korang tekan button "Graduated Tint"....so korang ley pilih 
colour yang sesuai untuk background korang....

Step 4 : Done!
Nampak lebih romantik picture abah dan mama dila bila
dila edit background belakang tu...

Antara contoh hasil yang lain :


Tips : Colour yang selalu diguna pakai untuk edit background ialah
light yellow and light blue...
Selamat Mencuba! =)






Tengs For Read

2 00 ♥LOVE♥:

ain vanilla said...

waaaah2 nice tipp

Dieyla said...

thnx... cuba try yew =)