Tutorial : Nak Buat Gambar Menjadi Colourful

Hey semua!

rasanya dila dah lama tak update mengenai "tutorial" kan...kali ni dila bukan nak ajar mengenai blog tetapi cara nak edit "Gambar Menjadi Colourful" :)
Example :



Bahan-bahan nya adalah :

  • Adobe Photoshop (tak kira CS berapa pun)
  • Picture yang korang nak editkan
Oppps! korang jangan pergi..baca tutorial ni sampai habis...dila faham kebanyakkan orang fikir "Adobe Photoshop" ni memang susah...dila sendiri tak nafikan hal tu..but kali ni dila ajar korang yang simple punyer..kira macam asas laa jugak..Okey! jom ikuti kelas hari ni :)

First sekali korang bukak software Adobe Photoshop...

Click FILE > OPEN > Pilih picture yang korang nak editkan...

Korang dikehendaki "Black & White" dulu picture tu..
Click IMAGE > ADJUSTMENTS > BLACK & WHITE


then akan keluar box seperti ini,korang tekan OK

After that Click LAYER > NEW FILL LAYER > GRADIENT


Akan keluar satu box,then korang tekan aje OK...pastu one more box akan keluar...
then korang setting box tu menjadi macam ni...


Actually korang boley jew ubah "Gradient" dan "Style" tu ikut selera korang...pastu tekan OK!

Click LAYER > LAYER STYLE > BLENDING OPTIONS


Sekali lagi akan keluar box yang lain..korang usha-usha box tu biar jadi macam ni


  • Blend Mode tukar kepada OVERLAY
  • Opacity korang ejas ikut selera korang sendiri..
  • OK!
SAVE!









Tengs For Read

2 00 ♥LOVE♥: