Alhamdulillah

Hey Semua...
entri kali ni tajuk.."Alhamdulillah"

This year nak pakai tudung simple-simple jew
sebab selalu rushing sekarang ni =)


kali ni dila nak kongsi tentang perasaan dila ni yang rasa bersyukur sangat-sangat kerana sehingga ke hari ni, "Azam Baru 2013" telah berjaya dilaksanakan..sudah hampir "sebulan" dila laksanakan..wah..rasa bangga terhadap diri sendiri...sebab sebelum ni,belum pernah lagi azam baru dila "bertahan dengan lama dan jayanya"..selalunya paling lama bertahan adalah "Seminggu"...HaHa...lumrah hidup manusia dah kan..kalau nak lakukan kebaikkan tu konfom jadi sebentar jew kan....

tapi korang anggapan tu "Salah"!! sebenarnya ia bergantung kepada diri kita sendiri..kalau kite lakukan sesuatu kebaikkan tu dengan perasaan senang hati,relaks,tenang,cool and ikhlas...insyallah...azam tu pasti akan dapat dilaksanakan..tapi kena lah usaha lebih sikit..push diri kita sendiri ni..barulah berjaya..
dila pun takde lah kesemua azam baru telah "tertunai" tapi adalah diantaranya sudah tertunai..terutama sekali dila dapat tunaikan azam baru untuk solat diawal waktu..alhamdulillah setakat ni masih boleh diamalkan..kadang-kadang jew adalah terlewat sikit sebab dila duk kat sekolah kan..sekolah plak tamat pukul 2.30 petang...

Amalan dila untuk sentiasa baca yassin selepas maghrib pun telah dilaksanakan...walaupun dila ni peminat setia drama "Setia Hujung Nyawa" kat tv3 tapi sila sanggup tinggalkan citer tu,then pi amek air semayang,solat maghrib dan baca yassin...lepas jew baca yassin,konfom mulut dila ni tak henti-henti bertanya drama tu...HaHa...tetap tak ley tinggal jugak drama tu..parah..parah..sape ada novel drama tu?!
kasi pinjam eh?!! :)

Setia Hujung Nyawa to My Adik ^^


Dila juga dah menjadi rajin sekarang ni...kerja sekolah konfom siap sentiasa..kalau dulu,dila lah yang kalut pagi-pagi pinjam buku kawan nak "Copy Paste" but now I have change..kawan-kawan dila plak yang sibuk cari dila sebab nak "Copy Paste" jawapan..HaHa...

mybe ada segelintir orang akan ketawa dan sinis kalau baca azam baru yang macam ni..tapi korang niat orang kita tak ley nak nilai..mybe orang yang ada azam baru tu mereka betul-betul nak berubah..berubah kearah yang lebih baik...mungkin ada juga orang fikir..boleh ke dia ni buat semua tu..okey! mungkin tak semua yang dia dapat lakukan..tapi sekurang-kurangnya orang yang ada azam baru ni,mereka ada matlamat dan visi mereka sendiri..dengan kata lain orang yang berazam ni adalah orang bermatlamat,berpandangan jauh dan mereka mempunyai impian mereka sendiri...so tak payah lah kita sinis dengan azam baru orang lain..kita lihat diri kita sendiri..adakah kita betul-betul berjaya dalam dunia dan akhirat?!

Bye-bye =p


Tengs For Read

2 00 ♥LOVE♥:

shasha-ieyka said...

cantik blog baru edit nih .. how shocked .. kih3 . blogku sudah berhabuk ... wkaka . nyways good luck dengan azam bwu mu . lalalala ~

Dieyla said...

@shasha-ieyka
Haha..aku edit time cuti sekolah hari tu lah...blog mg tak berhabuk pun eh,sebab dah comey edit kan hari tu..aku jew baru tukar theme..HaHa..azam baru aku...azam baru mg? :)